Русия се готви да блокира още седем VPN услуги

Роскомнадзор получи правото да блокира VPN услуги през 2017 г.

Русия се готви да блокира още седем VPN услуги | StandartNews.com

Още седем VPN услуги може да бъдат блокирани в Русия. Този извод следва от писмо на Централната банка, изпратено до руските банки, съобщи Франс прес, като получи копие от документа. Тази информация беше потвърдена и от висш мениджър на една от кредитните институции.

"Центърът за наблюдение и контрол на обществените комуникационни мрежи на Роскомнадзор планира да приложи набор от мерки за ограничаване на използването на VPN услуги", се казва в документа. Във връзка с това Централната банка иска от руските банки да представят на Роскомнадзор до 11 юли списък на VPN услугите, които използват, "за да бъдат изключени от политиките за ограничаване на достъпа".

Списъкът с VPN услуги, които могат да попаднат в обхвата на ограничението, включва: VPN Proxy Master, Browsec VPN, VPN-Super Unlimited Proxy, Melon VPN, Windscribe VPN, VPN RedCat Secure Unlimited и Proton VPN. По-рано беше съобщено, че последният е ограничен от доставчиците на интернет услуги.

От 2021 г. насам в Русия са ограничени около две дузини различни VPN услуги. Сред тях са например Nord VPN, ExpressVPN, IPVanish VPN, Hola!VPN, KeepSolid VPN Unlimited, Speedify VPN. Те могат да се използват само от компании, включени в белия списък, които се нуждаят от тези услуги, за да работят.

Роскомнадзор получи правото да блокира VPN услуги през 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай