Събота,

Русия предлага да се създаде "Фонд за диамантени технологии", за да се гарантира технологичен суверенитет

От: Кристиан Антонов -
478
Русия предлага да се създаде "Фонд за диамантени технологии", за да се гарантира технологичен суверенитет
A
A
A

Русия може да постигне технологичен суверенитет в рамките на 10-20 години, заяви Дмитрий Песков, специален представител на президента по въпросите на цифровизацията, в интервю за РИА Новости по време на изложението SPIEF-2022, което се проведе през юни. Според него е необходимо да се създаде фиктивен "Диамантен фонд за технологии", включващ редица собствени разработки, които са ключови за живота на страната в случай на негативни ситуации.

Песков отбеляза, че реалистичната цел за технологичен суверенитет е в рамките на 10-20 години да се създадат 30-50 собствени линии за напреднали разработки, които ще бъдат включени в "Диамантения технологичен фонд" и ще осигурят "храна, сигурност, лекарства и свързаност в страната в случай на бедствия.

Песков подчерта, че въпросът е какво ще включва този "Диамантен фонд" - "технологични разработки, които или само ние имаме, т.е. това е технологично превъзходство, или има още три или пет държави в света - т.е. технологичен паритет.

Представителят на президента отбеляза също така необходимостта от постоянно попълване на "Диамантения фонд" с нови технологии, тъй като те, за разлика от вечните диаманти, са склонни да се обезценяват, т.е. да остаряват и да губят значението си.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички