Русия и Беларус с общи спътници. Защо?

Владимир Путин и Александър Лукашенко са обсъждали участието на беларуски специалисти в изграждането на космическа инфраструктура в Русия

Русия и Беларус с общи спътници. Защо? | StandartNews.com

Република Беларус и Руската федерация работят по създаването на обща система от спътници. Според ТАСС, ръководителят на съседната република Александър Лукашенко е заявил:

"Ние произвеждаме целево оборудване за дистанционно наблюдение и го поставяме на руската платформа. Създаваме това съзвездие; то вече е наречено Беларуско-руско съзвездие. Комуникационни спътници - шест спътника", каза Лукашенко.

Ден по-рано, на 12 април 2022 г., руският президент Владимир Путин и Александър Лукашенко разговарят на космодрума Восточний. Те са обсъждали участието на беларуски специалисти в изграждането на космическа инфраструктура в Русия, включително на посочената площадка за изстрелване. Очаква се скоро да бъде приет закон, който да позволи на беларуски граждани и фирми да работят в затворената административна територия Циолковски в Амурска област.

"Договорихме се да продължим да насърчаваме това сътрудничество и по-специално да засилим създаването на космическа система за дистанционно наблюдение. Става дума за оптико-електронни устройства за видеонаблюдение с висока разделителна способност - те ще се превърнат в ключово звено в интегрираната система за производство и предоставяне на космически и геоинформационни продукти, която се формира в рамките на Евразийската икономическа общност", обяснява Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай