Четвъртък,

Русия и Беларус с общи спътници. Защо?

От: Кристиан Антонов -
145
Русия и Беларус с общи спътници. Защо?
A
A
A

Република Беларус и Руската федерация работят по създаването на обща система от спътници. Според ТАСС, ръководителят на съседната република Александър Лукашенко е заявил:

"Ние произвеждаме целево оборудване за дистанционно наблюдение и го поставяме на руската платформа. Създаваме това съзвездие; то вече е наречено Беларуско-руско съзвездие. Комуникационни спътници - шест спътника", каза Лукашенко.

Ден по-рано, на 12 април 2022 г., руският президент Владимир Путин и Александър Лукашенко разговарят на космодрума Восточний. Те са обсъждали участието на беларуски специалисти в изграждането на космическа инфраструктура в Русия, включително на посочената площадка за изстрелване. Очаква се скоро да бъде приет закон, който да позволи на беларуски граждани и фирми да работят в затворената административна територия Циолковски в Амурска област.

"Договорихме се да продължим да насърчаваме това сътрудничество и по-специално да засилим създаването на космическа система за дистанционно наблюдение. Става дума за оптико-електронни устройства за видеонаблюдение с висока разделителна способност - те ще се превърнат в ключово звено в интегрираната система за производство и предоставяне на космически и геоинформационни продукти, която се формира в рамките на Евразийската икономическа общност", обяснява Путин.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички