Rocket Lab ще търси живот на Венера

Ако всичко върви по план, мисията на Венера ще бъде изстреляна в космоса през май 2023 г

Rocket Lab ще търси живот на Венера | StandartNews.com

Частната аерокосмическа компания Rocket Lab обяви тази седмица, че ще финансира самостоятелна мисия за търсене на живот в атмосферата на Венера. Пускането му е планирано за следващата година.

За мисията Rocket Lab планира да използва 18-метровия си космически кораб Electron, който може да изведе до 300 кг товар в ниска околоземна орбита. Ракетата ще изведе платформата Photon с миниатюрна сонда в орбита на 165 км над Земята. Задвижващата система на платформата ще се използва за няколко корекции на траекторията и за ускоряване на сондата до целевата ѝ скорост. В крайна сметка платформата "Фотон" ще се приближи до Венера, след което сондата ще се отдели и ще навлезе в атмосферата на планетата.

20-килограмовата сонда ще започне да извършва химически анализ на атмосферата в търсене на следи от органична материя на височина 60 км от повърхността на планетата. В продължение на около 330 секунди той ще се спуска и на височина около 45 км от повърхността измерванията ще спрат, преди да предаде събраните данни на Земята. След това сондата ще продължи да се спуска и в определен момент ще бъде унищожена, тъй като атмосферното налягане и температура непрекъснато ще се повишават до критични нива, докато се приближава към повърхността на Венера.

Ако всичко върви по план, мисията "Rocket Lab" на Венера ще бъде изстреляна в космоса през май 2023 г. и ще достигне целта си през октомври същата година. Ако това се случи по план, Rocket Lab ще проведе първата частна мисия за изследване на Венера, както и първото изследване на атмосферата на планетата от 40 години насам.

"Тази мисия е първата възможност за пряко изследване на атмосферата на Венера от почти четири десетилетия насам. Дори при ограниченията на масата и скоростта на предаване на данни, както и при ограниченото време на престой в атмосферата на Венера, е възможен пробив в науката", се казва в описанието на мисията на Rocket Lab.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай