Рекламните бисквитки се използват за следене от властите в САЩ

Американските власти имат системата Fog Reveal поне от 2018 г., като използват ресурса за разследване на предимно тежки престъпления като убийства и бунтовете като този в Капитолия

Рекламните бисквитки се използват за следене от властите в САЩ | StandartNews.com

Полицията и други правоприлагащи органи в САЩ са открили евтин инструмент, който позволява проследяване на мобилни устройства дори в населени места с население под 100 хил. души, съобщава Асошиейтед прес (АП).

Американските власти имат системата Fog Reveal поне от 2018 г., като използват ресурса за разследване на предимно тежки престъпления като убийства и бунтовете като този в Капитолия. Системата е разработена от Fog Data Science, американска компания от Вирджиния - според местните закони използването ѝ е разрешено без съдебна заповед, а резултатите се получават незабавно. Обикновено за установяване на местоположението на мобилно устройство се изисква заповед и заявление до Apple или Google, а отговорът в някои случаи трябва да се чака със седмици.

Fog Reveal използва рекламни идентификационни номера, уникални за всяко мобилно устройство, за да проследява географското местоположение на джаджите. Данните се въвеждат в системата от агрегатори, които ги получават от приложения, предоставящи целеви реклами, като Waze и клиентите на Starbucks. Веригата кафенета и притежаваната от Google услуга обаче очаквано отричат да са дали изрично съгласие на партньорите си да споделят данни с Fog Reveal.

Информацията за услугата е получена от служители на Electronic Frontier Foundation (EFF), които впоследствие предават материала на AP. Активистите за правата на човека описват инструмента като "вид бюджетна програма за масово наблюдение" - лицензът струва от 7500 долара годишно, а някои агенции купуват един за няколко отдела, за да спестят пари. Репортерите на AP установиха, че Fog е продала около 40 лиценза на две дузини правителствени агенции, чиито служители на свой ред са направили няколкостотин търсения в база данни с 250 милиона устройства.

Данните в базата данни на службата са анонимизирани, но разследващите органи винаги могат да анализират информацията и да пресъздадат "модела на живот" на дадено лице. Създателят на услугата предоставя архив на геопозиционирането за всеки обект за последните 180 дни, въпреки че Матю Бродерик, управляващ партньор на Fog, призна, че технически е налична ретроспекция отпреди "три години".

През последните години американските власти използват метода Fog Reveal с различен успех. Окръжният прокурор на Вашингтон (Арканзас) Кевин Меткалф признава, че е използвал системата при обстоятелства, при които е било необходимо да се действа бързо, например при разследвания на убийства или издирване на изчезнали деца. "Мисля, че хората ще трябва да решат дали искаме всички тези безплатни технологии, дали искаме всички тези безплатни подаръци, дали искаме всички тези селфита. Но не можем да ги използваме и в същото време да казваме: "Аз съм частно лице и не ви е позволено да виждате всичко това", заключава г-н Меткалф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай