Проучване предупреждава за опасността от използване на емотикони в

Половете възприемат картинките в текста по различен начин

Проучване предупреждава за опасността от използване на емотикони в | StandartNews.com

Във времена, в които все по-голяма част от общуването се случва дистанционно, чрез използване на различни текстови средства за комуникация, употребата на емотикони става все по-популярно. То помага по-добре да бъдат изразени емоциите и спомага за разпознаването на интонацията, с която се казва дадено изречение.

Ползата от използване на картинки като усмихнати лица, палци нагоре, сърца, маймунки и др. обаче е спорна и дори може да се окаже, че те вредят, когато става въпрос за професионална комуникация.

За това алармира проучване, публикувано в научното списание Computers in Human Behavior.  Оказва се, че мъжете и жените често тълкуват обикновените емоджита по съвсем различен начин, което води до недоразумения.

Лара Джоунс, психолог от Държавния университет на Уейн и нейните колеги анализират поведението на повече от 300 студенти. Те изследват колко често младежите използват емоджита, с които са запознати и как тълкуват обичайните най-често използваните от тях.

Според изследването, дамите са по-склонни да слагат картинките. Като цяло и двата пола са по-предразположени да пишат емотиконите при общуване с по-близки хора. Най-важният извод от проучването е, че мъжете и жените възприемат едни и същи емоджита по различен начин. Оказва се се, че дамите възприемат някои картинки много по-негативно от мъжете.

Някои от картинките, които мъжете определят като положителни, жените тълкуват по точно обратен начин. Това важи в пълна сила когато е на лице комбинация от различни картинки, особено такива, които могат да се възприемат и със сексуалния си контекст.

Специалистите, провели проучването, излизат с извода, че картинките могат да се използват само в комуникация между близки хора, за които текстовото общуване не е основно. Така биха били избегнати грешки. В професионалната комуникация и особено с хора, с които не говорим чрез аудио или видео връзка – употребата на емотикони по-скоро може да доведе до проблеми.

А ето тук ще прочетете още вълнуващи новини от технологичния свят!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай