Производството на смартфони спада до 10-годишно дъно

Произведоха само 272 милиона броя през второто тримесечие

Производството на смартфони спада до 10-годишно дъно | StandartNews.com

Производството на смартфони в световен мащаб непрекъснато намалява. След като през първото тримесечие на 2023 г. то спадна с почти 20%, през второто тримесечие то се понижи с още 6,6% до 272 млн. броя. През първата половина на 2023 г. са продадени само 522 млн. смартфона, което е с 13,3% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Толкова ниски стойности поставят антирекорд за последното десетилетие както в тримесечен, така и в шестмесечен период.

Анализаторската компания TrendForce определя три основни причини за този спад в производството:

  •     Облекчаването на пандемичните ограничения в Китай не успя да стимулира търсенето;
  •     Развиващият се индийски пазар досега не е успял да отговори на очакванията;
  •     Икономическият спад забавя потребителските разходи.

Samsung продължава да води класацията по производство с 53,9 млн. доставени устройства през второто тримесечие на 2023 г., което е с 12,4% по-малко от първото тримесечие. На фона на световните икономически трудности и ожесточената конкуренция, както и на отслабващия ефект от пускането на флагмански телефони по-рано през годината, резултатите на Samsung през второто тримесечие изостават от същия период на миналата година. Новите сгъваеми модели, очаквани през третото тримесечие, ще окажат слабо влияние върху продажбите, като се има предвид малкият им дял в цялостното портфолио от смартфони на Samsung.

Второто тримесечие на Apple обикновено е най-слабото по отношение на производството поради смяната на поколенията. Производството през второто тримесечие възлиза на 42 млн. броя, което е с 21,2% по-малко в сравнение с предходното тримесечие. Предстоящият iPhone 15/15 Plus може да се сблъска с проблеми поради не толкова добрите CMOS сензори, което може да се отрази на резултатите през третото тримесечие. Apple и Samsung са близки в прогнозите си за годишното производство. Ако серията iPhone 15 се окаже успешна, Apple има добри шансове да измести Samsung от дългогодишната ѝ позиция на световен пазарен лидер.

Xiaomi (марките Xiaomi, Redmi и POCO) съобщи, че кумулативните доставки на нейните смартфони възлизат на 35 млн. броя, което показва 32,1% увеличение спрямо първото тримесечие. Прогнозите за третото тримесечие сочат, че продажбите ще останат на същото ниво.

Oppo (марките Oppo, Realme и OnePlus) се възползва от вълната на възстановяващото се търсене в Югоизточна Азия и други региони, като произведе около 33,6 млн. смартфона, което е с 25,4% повече спрямо първото тримесечие. Прогнозите са производството на Oppo през третото тримесечие да нарасне с 10-15%, главно благодарение на доставките за пазарите в Китай, Южна Азия, Югоизточна Азия и Латинска Америка.

Transsion (марките TECNO, Infinix и Itel) изпревари Vivo и за първи път зае пето място в световната класация на производителите на смартфони с 25,1 млн. доставени устройства. Ръстът на продажбите в сравнение с първото тримесечие е рекорден - 71,9%. Големият обем на Transsion стана възможен благодарение на попълването на запасите от клиенти, пускането на нови продукти и навлизането на компанията на пазарите от среден и висок клас. Растежът на компанията вероятно ще продължи и през третото тримесечие.

Vivo (марките Vivo и iQoo) действа предпазливо на фона на вялата световна икономика, което се вижда от консервативния й производствен план: Vivo произведе 23 млн. броя през второто тримесечие, като отбеляза скромен тримесечен ръст от 15% и се придвижи до шесто място в световната класация.

Търсенето на потребителски пазари като Китай, Европа и Северна Америка все още не е показало значително възстановяване. Дори и икономическите резултати на индийския пазар да се подобрят, все още ще бъде трудно да се обърне глобалният спад в производството на смартфони. TrendForce прогнозира, че производството на смартфони може да намалее още повече през втората половина на годината, тъй като настоящите икономически перспективи са много мрачни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай