Продажбите на Toyota Auris HSD у нас скачат с до 450%

Продажбите на Toyota Auris HSD у нас скачат с до 450% | StandartNews.com

София. Въпреки че от 2013 г. са изминали едва 4 месеца, а статистическите данни са налични само за първите 3, от тях ясно личи, че тази година определено ще бъде под знака на хибридите. Това показват данните за продажби на такъв тип автомобили за първото тримесечие както в Европа, така и в България. Дори у нас резултатите в някои случаи са многократно по-добри от тези на Запад.

Така например от Нова година до края на март в България са продадени с 450% повече хибридни версии на Toyota Auris HSD. Благодарение на това всеки трети Auris у нас вече е хибрид. Паралелно за същия период луксозната марка на японците Lexus отчита 400% ръст на закупените хибридни модели. Всеки продаден автомобил от тази марка пък е хибрид.
Като цяло увеличението на сделките с такъв тип екоколи през първото тримесечие възлиза на 39%, като данните важат само за марките Toyota и Lexus, които са и основните, които предлагат такива коли у нас. Естествено в Европа нещата стоят доста по-добре, но не трябва да забравяме и разликата в покупателната способност там и у нас. Въпреки всичко данните са впечатляващи. За първите 3 месеца на 2013 г. продажбите на пълни хибриди от марките Toyota и Lexus бележат ръст от 82,3% спрямо същия период на 2012 г. Така за първи път в историята всеки пети продаден автомобил в Европа е хибрид. Което говори, че екологичните возила все по-осезаемо настъпват и заемат местата на класическите коли с дизелови и бензинови двигатели.
В същото време от статистиката личи, че българите не се различават от останалите европейци по предпочитани возила. Хибридната версия на Toyota Auris, която е най-предпочитаният модел за купувачите у нас, бележи най-добри продажби и на Запад. Там обаче продажбите на модела през първото тримесечие бележат ръст от 41%, докато у нас резултатът е над 10 пъти по-висок.
За значителното увеличение на продажбите на екоавтомобили в Европа помагат и стимулите, които държавите в ЕС дават за покупката на такива коли, включително и хибриди. С приетия от българското правителство в края на миналата година Национален план за насърчаване на употребата на екологични превозни средства всеки човек или фирма, решили да се сдобият с хибрид, трябва да получават субсидия от 2500 лв. Това обаче става в случай, че в хазната има свободни пари. В бюджета за 2013 г. няма предвидени средства за такива субсидии. Въпреки това официалният вносител на Toyota и Lexus за България - "Тойота Балканс", предоставя на своите клиенти фиксирана "хибридна преференция" между 1000 и 2500 лв. за моделите Yaris Hybrid, NG Auris Hybrid и Prius. Освен това купувачите получават и напълно безплатно техническо обслужване за период от 5 г. или 100 000 км пробег. Тази преференция се предлага и за клиентите, избрали някой от хибридните модели на Lexus.

Кристиан КОСТУРКОВ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай