Продажбите на персонални компютри през тази година се очаква да спаднат до най-ниското си ниво от 2006 година

Morgan Stanley очаква тази година да бъдат доставени не повече от 249 млн. готови компютри

Продажбите на персонални компютри през тази година се очаква да спаднат до най-ниското си ниво от 2006 година | StandartNews.com

Докато производителите на персонални компютри и компютърни компоненти се надяват, че тазгодишният пазар няма да падне под нивата от 2019 г., външните анализатори са по-песимистично настроени. Morgan Stanley например очаква тази година да бъдат доставени не повече от 249 млн. готови компютри - най-ниското ниво от 2006 г. насам.

На първо място, тази цифра е по-ниска от предишната прогноза от същия източник, която предвиждаше доставки на 261 млн. персонални компютри. Второ, ако пазарът на персонални компютри наистина се свие до 249 милиона доставени единици през тази година, това ще бъде най-ниската стойност от 2006 г. насам. Според експерти подобна динамика ще подтикне производителите на персонални компютри към по-агресивна ценова политика и предоставяне на отстъпки за своите продукти. Това ще се отрази неблагоприятно на рентабилността на бизнеса, а Intel все още генерира половината от приходите си в сегмента на персоналните компютри.

Вчера тайванските медии разпространиха информация за намеренията на Intel да забави възлагането на поръчки за производство на 3nm компоненти за своите централни процесори в предприятията на TSMC до четвъртото тримесечие на тази година. Очевидно става дума за един от трите основни чипа от семейството потребителски процесори Meteor Lake, които Intel обеща в края на януари да представи до края на тази година. Ако пускането на процесори от това поколение на пазара наистина се забави, това може да се дължи на необходимостта да се освободи от запасите на продукти от предишните поколения. Вчера акциите на Intel спаднаха с 5,61 % - вероятно под влияние на подобна прогноза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай