Продажбите на автомобили в Европа през юни достигат най-ниското си ниво от 1996 г. насам

Ройтерс се позовава на пресни статистически данни

Продажбите на автомобили в Европа през юни достигат най-ниското си ниво от 1996 г. насам | StandartNews.com

Европейският пазар на моторни превозни средства отбеляза дванадесет последователни месеца на спад и миналия месец достигна най-ниския си обем на продажби от 1996 г. насам - 1,06 милиона регистрирани нови автомобила. На годишна база продажбите на някои марки са намалели с почти 50 %. Това съобщи в края на миналата седмица Европейската асоциация на производителите на моторни превозни средства.

Ройтерс се позовава на пресни статистически данни. През юни продажбите на автомобили на концерна Volkswagen бяха най-силно засегнати - те спаднаха с една четвърт в сравнение със същия месец на миналата година. Ако разгледаме първата половина на годината като цяло, Stellantis отбелязва най-голям спад в обема на продажбите - 21,1 % в сравнение със същия период на миналата година.

Продажбите на автомобили на Volvo пострадаха сериозно, като спаднаха с 47,9% през юни и с 28,5% през първата половина на годината. За Jaguar Land Rover, британска компания, собственост на индийски инвеститори, първата половина на годината също беше трудна, тъй като продажбите спаднаха с 34,7%, но през юни спадът беше ограничен до 13,2%. Този месец много производители на автомобили ще докладват резултатите за първото тримесечие, като BMW и Stellantis вече предупредиха за по-ниски обеми на продажбите. В географско отношение първичният пазар на автомобили е намалял в четирите основни европейски държави: Германия, Франция, Италия и Испания. Освен обичайните фактори като недостиг на полупроводници и прекъсвания на веригата за доставки, съществува и проблемът с нарастващата инфлация, която принуждава потребителите да се съсредоточат върху по-важни разходи от покупката на нов автомобил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай