Понеделник,

Продажбите на автомобили в Европа през юни достигат най-ниското си ниво от 1996 г. насам

От: Кристиан Антонов -
567
Продажбите на автомобили в Европа през юни достигат най-ниското си ниво от 1996 г. насам
A
A
A

Европейският пазар на моторни превозни средства отбеляза дванадесет последователни месеца на спад и миналия месец достигна най-ниския си обем на продажби от 1996 г. насам - 1,06 милиона регистрирани нови автомобила. На годишна база продажбите на някои марки са намалели с почти 50 %. Това съобщи в края на миналата седмица Европейската асоциация на производителите на моторни превозни средства.

Ройтерс се позовава на пресни статистически данни. През юни продажбите на автомобили на концерна Volkswagen бяха най-силно засегнати - те спаднаха с една четвърт в сравнение със същия месец на миналата година. Ако разгледаме първата половина на годината като цяло, Stellantis отбелязва най-голям спад в обема на продажбите - 21,1 % в сравнение със същия период на миналата година.

Продажбите на автомобили на Volvo пострадаха сериозно, като спаднаха с 47,9% през юни и с 28,5% през първата половина на годината. За Jaguar Land Rover, британска компания, собственост на индийски инвеститори, първата половина на годината също беше трудна, тъй като продажбите спаднаха с 34,7%, но през юни спадът беше ограничен до 13,2%. Този месец много производители на автомобили ще докладват резултатите за първото тримесечие, като BMW и Stellantis вече предупредиха за по-ниски обеми на продажбите. В географско отношение първичният пазар на автомобили е намалял в четирите основни европейски държави: Германия, Франция, Италия и Испания. Освен обичайните фактори като недостиг на полупроводници и прекъсвания на веригата за доставки, съществува и проблемът с нарастващата инфлация, която принуждава потребителите да се съсредоточат върху по-важни разходи от покупката на нов автомобил.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички