Президентът на САЩ подписа заповед за ограничаване на инвестициите в технологичния сектор на Китай

Сегментът на квантовите изчисления ще бъде забранен за американски инвестиции без специални изключения

Президентът на САЩ подписа заповед за ограничаване на инвестициите в технологичния сектор на Китай | StandartNews.com

Дълго обсъжданата от американските законодатели инициатива за ограничаване на инвестициите в определени сектори на китайската промишленост тази седмица прие формата на изпълнителна заповед, подписана от Джоузеф Байдън. Следва да се отбележи, че разпоредбите на указа ще бъдат финализирани и ще влязат в сила едва през следващата година.

Тази форма на въвеждане на забрани за инвестиции в икономиката на КНР за американски граждани и инвестиционни фондове донякъде разстрои някои американски парламентаристи, тъй като те нарекоха тези стъпки "половинчати мерки". В бъдеще Министерството на финансите на САЩ, което ще бъде основният изпълнител на предложените ограничения, ще опише ясно кои инвестиции в китайската икономика ще бъдат изрично забранени и за кои ще се изисква само уведомяване от страна на инвеститорите. Всъщност президентът на САЩ Байдън само е наредил на съответното министерство да формира правила за контрол на инвестициите на икономическите участници в три сектора на китайската икономика: производство на усъвършенствани полупроводникови компоненти, квантови изчисления и изкуствен интелект.

Американските компании и частните инвеститори няма да могат да купуват дялове в съвместни предприятия с китайски партньори и да инвестират в изграждането на предприятия в Китай. Следва да се отбележи, че различни индексни фондове и инвеститори, които непряко финансират такива дейности в Китай, ще могат да инвестират в местни активи. Американските законодатели искат да забранят само онези форми на финансиране на китайски компании, които обещават очевидни ползи за последните.

Всъщност на този етап са определени само три географски зони на инвестиционен контрол: КНР, Хонконг и Макао, въпреки че последните две са специални административни райони на КНР. В бъдеще правилата за контрол на инвестициите от САЩ могат да бъдат разширени, така че да обхванат и други "ненадеждни държави".

Както обясниха представители на Министерството на финансите на САЩ, първоначално се е предвиждало да се забранят инвестициите в капитала на китайски компании, които се занимават с разработване на софтуер за проектиране на полупроводникови компоненти, оборудване за тяхното производство и реално производство на чипове, но само при използване на определен набор от съвременни литографски технологии. В областта на развитата литография се предвиждаше американските капиталови инвестиции в китайски производители на чипове да бъдат контролирани по уведомителен начин, но не и забранени.

Сегментът на квантовите изчисления ще бъде забранен за американски инвестиции без специални изключения, но секторът на изкуствения интелект все още оставя място за дискусии от страна на законодателите. Важният критерий ще бъде наличието на заплаха за националната сигурност на САЩ от разработването на системи за изкуствен интелект на китайски компании, като в неочевидни случаи вместо забрана всичко може да се ограничи до уведомление за инвестиции. Всички тези точки до следващата година ще трябва да бъдат разписани в окончателния вариант на правилата.

Важно е да се отбележи, че тези санкции няма да имат обратна сила и ще бъдат регулирани само предстоящите инвестиции. Американски официални лица изразиха надежда, че външнополитическите съюзници на САЩ също ще въведат подобни ограничителни мерки, но Япония вече не е обявила такива планове, въпреки че Обединеното кралство, Германия и ЕС като цяло изразиха известна солидарност със САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай