Последни сме по иновации

Последни сме по иновации | StandartNews.com

София. България се представя най-зле в Европейския съюз в областта на иновациите, показват данни от проучване на Европейската комисия. Водеща позиция в тази област заема Швеция, предадоха от пресслужбата на институцията.
Постиженията в областта на иновациите в ЕС се подобряват от година на година въпреки икономическата криза, но разликата в нивото на отделните страни в тази област се увеличава. Докато в най-развитите в иновативно отношение държави резултатите са се подобрили, в други не е бил постигнат напредък.


Общата класация в рамките на ЕС остава относително стабилна – Швеция остава начело, следвана от Германия, Дания и Финландия. Естония, Литва и Латвия отбелязват най-голям напредък в сравнение с миналата година.
Освен България слаби резултати в областта на иновациите показват Румъния, Латвия и Полша.

Двигатели на развитието на иновациите в ЕС са малките и средни предприятия и въвеждането на иновациите на пазара заедно с отличните научноизследователски системи. Въпреки това спадът в бизнес инвестициите и инвестициите на рисков капитал през периода 2008 - 2012 г. е оказал отрицателно въздействие върху резултатите в областта на иновациите.
Еврокомисарят за индустрията и предприемачеството Антонио Таяни коментира, че кризата е ограничила проучванията и разработките, а точно новаторските подходи са двигател за напредък и за справянето със съперничеството на световния пазар, както и за постигането на повече растеж на европейската икономика.

Според Брюксел най-успешните в държави в иновациите са обединили усилията на бизнеса и на образованието. Първенците са успели да изградят здрава връзка между индустрията и науката.

В световен мащаб челните места по иновации са заети от Южна Корея, САЩ и Япония. Южнокорейците се отдалечават все по-напред в иновациите от Европа в последните четири години, докато за същия период ЕС е успял да "догони" до някаква степен САЩ и Япония.

Проучването показва, че в областта на иновациите ЕС изпреварва Австралия, Канада, Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай