Показаха робот с изумително реалистично изражение на лицето

Машината е достъпна за закупуване и отдаване под наем за събития

Показаха робот с изумително реалистично изражение на лицето | StandartNews.com

Базираната в Обединеното кралство компания за роботика, наречена Engineered Arts, показа впечатляващ нов хуманоиден робот. Най-интересното е, че той може да пресъздава изключително реалистични изражения на лицето, досущ като истински човек.

Разпространено от компанията видео показва как роботът със сиво лице на име Ameca се „събужда“, изкривява лицето си в гримаса на шок и след това оглежда ръцете си с недоверие. Той завършва своята шарада с усмивка, сякаш се опитва да ни заблуди, че в този момент придобива самосъзнание.

Тази демонстрация е един зашеметяващ пример за това докъде е стигнала роботиката през последните години. А новата разработка по-конкретно е предназначена да ни позволи да изучаваме подробно взаимодействието човек-робот, като правдоподобните лицеви реакции правят това много по-лесно.

Компанията обяви, че машината е достъпна за закупуване и отдаване под наем за събития, но все още не е посочила цена за нея. Оттам отправят и важно предупреждение: въпреки че Ameca е впечатляващ робот в предаването на емоции чрез изражението на лицето, той все още не може да ходи.

А тук ще намерите още новини от технологичния свят!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай