Пет вида роботи, които вече навлизат в нашето ежедневие

Роботите навлизат все по–смело в ежедневието ни и се превръщат в незаменим помощник

Пет вида роботи, които вече навлизат в нашето ежедневие | StandartNews.com

През последните години неусетно за мнозина в домовете ни се случва една революция, която фантастичните писатели предричат от десетилетия. Ако само допреди десетина години робот – помощник у дома или робот – асистент  звучеше като фраза от научната фантастика, днес присъствието на тези машини във все повече сфери на живота вече е нормално и не изненадва никого.

Роботите навлизат все по–смело в ежедневието и в домовете ни, превръщат се в незаменим помощник, улесняват работата на домакините, асистират и дори пазят нашите жилища. Интелигентните машини могат да извършват все по-голям брой домакински задължения – от чистене, през готвене, до поддръжка на градината. От екипа на българския сайт за домашни роботи Robopolis направиха подборка на най-популярните видове роботи, които вече навлизат в домовете ни и променят начина ни на живот.

Почистващи роботи

Почистване на пода, миене на пода, дори полиране – за почистващите роботи няма невъзможни неща, а най-хубавото е, че те могат да вършат цялата работа напълно автоматизирано, включително и докато обитателите на дома ги няма. Благодарение на вградени сензори, те преодоляват всяко препятствие и се справят с лекота с первази или стълби. Повечето модели имат и функция за виртуална стена, която ограничава обхвата им. 

Роботи за миене на прозорци

Миенето на прозорци е сред най-досадните и трудни домакински дейности. Но с робот, специализиран в тази дейност, то се превръща в забавление. Благодарение на иновативната си технология, този тип интелигентни машинки за прозорци могат да се придвижват вертикално и да измиват перфектно повърхностите, без да оставят следи. В добавка целият процес може да се контролира с приложение от телефона.

Робот за поддръжка на градината

Машините вече напускат домовете и превземат и нашите дворове, отменяйки техните собственици в скучни задачи като косене на трева и др. Без значение колко голяма е площта. Благодарение на интелигентните си навигационни системи и мощни батерии, роботизираните косачки се справят изключително прецизно при различен наклон, както и при различни размери на дворовете.

Робот за мониторинг на дома

Този тип роботи са проектирани да помагат при ежедневни задачи, да изпълняват различни домашни дейности и дори да надзирават дома. Потребителите могат да програмират своя домашен робот да научи карта на жилището, а благодарение на усъвършенствани алгоритми и сензори, той се движи автономно и следи за необичайна дейност. Този тип машини често разполагат и с връзка към мобилното устройство на собственика, за да го известят, ако настъпи определено събитие.

Дори при игра на голф

Друг любопитен тип машини, които вече са част от ежедневието на много хора, са голф-роботите. Те са оборудвани със сонар за засичане на препятствия – хора, животни, дървета, храсти и др., което им позволява да променят посоката си на движение и на практика да се движат автономно по един от най-сложните спортни терени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай