Как изглежда офисът на бъдещето

Как да направим офис пространствата по-предразполагащи, а работата - по-ефективна

Как изглежда офисът на бъдещето | StandartNews.com

Човекът е продукт на своята среда. Затова трябва да избере онази среда, която най-добре ще го развие към целта му. А това означава и нещата около него да му помагат за успеха.

Точно това е и концепцията, която следват мениджърите по целия свят за офис пространствата, които трябва да организират. Как могат да създадат място, което не е просто място за подслон на всички ваши служители, но и да е стратегически инструмент за производителност и растеж?

Това, което прави една офис среда страхотна, е различно за всяка компания. Много от това е свързано с културата на компанията и начина, по който служителите там обичат да работят. А правилната офис средата може да даде мотивацията да се справят с големи, важни проекти.

И тъй като иновациите движат света, ето иновативни начина, по които компаниите променят работното си място

1) Без стационарни места

Благодарение на безжичния интернет, лаптопите и таблетите, служителите откриват, че не е задължително да бъдат приковани към едно бюро. Вместо това, те могат да се движат повече в пространството. Така, когато служителят идва на работа сутрин, можете да седне където пожелае– от отворени маси или бюра, до повече обществени места като дивани и столове. Всичко, от което се нуждае служителят е хубав лаптоп, безжични слушалки и добра интернет връзка.

Според много мениджъри стационарната работа не е добре за служителите и за сътрудничеството им. Те смятат, че това ги прави по- гъвкави и се чувстват по-свързани с колегите и какво се случва в компанията.

2) Подвижни бюра

Някои компании използват бюра, които могат да бъдат преконфигурирани да работят индивидуално или съвместно. Бюрата се вписват заедно като парчета от пъзел и могат да бъдат премествани, преработени и прикрепени отново, както служителите сметнат за добре – в зависимост от ценностите на съвременния офис дизайн, който включва мобилност, гъвкавост и сътрудничество.

3) „Припокриващи се зони“

Друга алтернатива за насърчаване на спонтанното сътрудничество между служителите е проектирането на пространството така, че да позволява "зони на припокриване", което прави по-вероятно служителите ви да се виждат един с друг.

Изследвания показват, че когато хората работят в пространство, където се сблъскват един с друг, те са по-склонни да си сътрудничат. Наблюденията показват, че създаването на възможности за непланирани взаимодействия между служителите както вътре, така и извън организацията всъщност подобрява представянето им.

Мениджъри  на големи корпорации знаят, че най-креативните идеи няма да дойдат, докато служителите седят пред монитора. Затова и те инвестират в офис, който включва големи външни площи, които насърчават служителите да се разхождат и да комуникират в общи пространства.

4) Музикални стаи

Един от начините за повишаване на производителността на служителите в офиса е насърчаването на положителна фирмена култура. Ето защо в световен план някои компании предоставят на служителите място, където да се отпуснат по време на работа. Едно такова място е музикална стая. В нея те могат да се забавляват в свободното си време и да се разтоварят.

5) Растения и зеленина

Не е трудно да се повярва, че прекарването на време сред природата, слънчевата светлина и уханната зеленина е полезно за душата. Но сега има научни изследвания в подкрепа на това твърдение.

Изследователите са открили, че  добавянето на растения и зеленина в офис може да помогне за повишаване на производителността на служителите с 15%. Освен това озеленяването на офиса помага на работното място да стане по-приятно, удобно и продуктивно място.

Някои компании например инвестират в растения и зеленина около офиса, които помагат на служителите им да бъдат по-щастливи и по-здрави (и същевременно за повишаване на производителността). Например, офисът на Google в Тел Авив, Израел има вътрешна портокалова горичка, която превръща нормалното пространство за сътрудничество в зона за релакс.

Проучване показва, че производителността на служителите се е повишила дори в офиси, където има пейзажни изображения или големи прозорци с изглед към открито пространство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай