Пет съвета за поддържане на градината и ливадата през лятото

Поддръжката на зелена и свежа морава е от решаващо значение за добрия външен вид на двора или градината

Пет съвета за поддържане на градината и ливадата през лятото | StandartNews.com

Поддръжката на зелена и свежа морава е от решаващо значение за добрия външен вид на двора или градината, а с настъпването на по-топлите месеци темата вече е на дневен ред за много собственици на къщи с дворове. Мнозина обаче се притесняват, че това изисква сериозни грижи и не всеки има познанията, за да го прави.

Добрата новина е, че поддръжката на тревните площи си има своите принципи и тънкости, и ако ги следваме, само с няколко лесни стъпки, можем да се радваме на безупречен двор. От екипа на Kubota България, японският лидер в производството на селскостопанска техника, са подбрали редица полезни съвети за поддръжка на моравата, които могат много да улеснят живота на нейния собственик, без значение дали тя е в града или на село.

Изберете правилния сорт трева

За нови имоти и площи, където моравата се нуждае от основно обновление, е възможно да персонализирате вида на тревата за оптимална работа. Съществуват различни сортове трева, които се представят различно в зависимост от специфичния климат на региона и количеството на валежите. Затова изберете правилния сорт трева според климатичната зона. Това ще улесни много работата ви в бъдеще.

Косете тревата веднъж седмично

Първият съвет за красива морава е редовното косене на тревата. Това е стандартна рутинна грижа, а в зависимост от климата и метеорологичните условия може да се наложи да коригирате и косите повече или по-рядко.

Времето от деня, когато косите, също е важно. Някои експерти препоръчват косене на тревни площи рано вечер, за да се поддържа тревата овлажнена. Освен това, не забравяйте да косите само около една трета от височината на тревата.

Използвайте пръскачката сутрин

Следващият ключов фактор за свежа морава е напояването. Не е необходимо да поливате тревата всеки ден. Идеалният график за поливане е около два или три пъти седмично.

„За да извлечете максимума от рутината си за поливане, използвайте пръскачка, която покрива цялата площ на тревата. Правете поливането рано сутрин, между 6 и 10 сутринта. Поливането през средата на деня или през нощта може да не даде най-добри резултати“ - споделят още експертите от екипа на Kubota България.

Поддържайте тревата редовно

Красивата морава изисква редовна поддръжка. Най-добрите озеленители и градинари в света съветват да се инвестира в качествена машина за поддръжка на тревни площи. Това не само прави тревата по-лесна за поддържане и косене в дългосрочен план, а и я кара да изглежда много по-хубава и свежа.

Поддържайте вашата косачка

Последният съвет за перфектна морава е да вложите малко грижи и внимание на вашата косачка. Тя е най-здраво работещият инструмент и е от изключително значение, когато става въпрос за добре изглеждаща градина.

Уверете се, че остриетата на машината винаги са остри. Всеки път, когато я използвате, почиствайте ходовата част, за да предотвратите ръжда. Добър избор е също да се доверите на профилактика от професионална фирма, за да поддържате производителността й на оптимално ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай