Падна тайната! Връща ли се Сам Алтман към AI

Какво е неговото решение

Падна тайната! Връща ли се Сам Алтман към AI | StandartNews.com

Инвеститорите в OpenAI полагат усилия да върнат Сам Алтман обратно на поста главен изпълнителен директор, след като той беше внезапно отстранен в петък, пише The Wall Street Journal.

Алтман е казал на инвеститорите, че ако се върне, иска нов борд и управленска структура, според източници на изданието. Той също така обсъжда създаването на компания, която да привлече бивши служители на OpenAI, включително тези, напуснали в знак на протест срещу отстраняването му.

Очаква се Алтман да вземе решение между двете опции още този уикенд.

Водещи акционери в OpenAI, включително Microsoft и компанията за рискови инвестиции Thrive Capital, подпомагат усилията за връщането на Алтман.

Microsoft инвестира 13 милиарда долара в OpenAI и е неговият основен финансов поддръжник. Thrive Capital е вторият по големина акционер в компанията, посочва WSJ.

Други инвеститори също подкрепят тези усилия.

Разговорите идват на фона на хаоса в компанията, след като бордът на OpenAI внезапно реши да се раздели с Алтман, изтъквайки липса на откровеност в комуникацията от негова страна. Бордът понижи и Грег Брокман, президент на OpenAI и също съосновател, което го накара да напусне.

Няколко изследователи в OpenAI подадоха оставка, някои от корпоративните клиенти на компанията търсят алтернативи, а финансирането с високи залози от фондове за рисков капитал вече е застрашено, казват още източниците на WSJ.

Точната причина за уволнението на Алтман не може да бъде установена, но е ясно, че в продължение на седмици е имало напрежение около бързото разширяване на комерсиалните предложения на OpenAI, което според някои членове на борда нарушава първоначалната харта на компанията за разработване на безопасна AI технология.

Под ръководството на Алтман OpenAI се превърна от малка организация с нестопанска цел в компания на стойност милиарди долари, отчасти благодарение на стартирането на подразделение, генериращо печалба (for-profit arm), което позволи набиране на милиарди долари финансиране от Microsoft.

Камшичният удар от последните два дни отразява напрежението между изследователската организация с нестопанска цел, основана от Алтман преди 8 години, чийто борд току-що го уволни, и търговското звено, което пусна ChatGPT преди година, превърнал се в един от най-популярните продукти в историята на технологиите, отбелязва WSJ.

Зад сътресенията стои странната управленска структура на OpenAI, за която често се отбелязваше, че има силата да уволни Алтман.

Повечето главни изпълнителни директори на технологични компании, които са и основатели, притежават капитал в своите компании и се отчитат пред борд, пълен с представители на инвеститорите, за да гарантират, че решенията се вземат в най-добрия интерес на акционерите. Алтман и другите съоснователи създават структура, в която нито едно от тези неща не важи, обяснява WSJ.

OpenAI е основана като НПО през 2015 г. Алтман създава търговско подразделение четири години по-късно и малко след като става главен изпълнителен директор – за да позволи на компанията да събере милиардите долари, необходими за финансиране на обучението на AI модели. Търговското подразделение все още се управлява от организацията-майка, която е с нестопанска цел.

Звеното, генериращо печалба, е 49% собственост на Microsoft и включва като поддръжници група от най-добрите рискови капиталисти, на които е обещан дял от печалбите на OpenAI. В крайна сметка никой от тях няма никакъв контрол върху управлението на компанията.

Вместо това OpenAI се управлява от съвет, характерен за организациите с нестопанска цел. Само на малцинство от нейните членове е разрешено да имат финансов дял в компанията, според устава ѝ. Самият Алтман не е имал капитал в компанията, което допълнително намалява влиянието му в борда.

Тази структура позволява на борда по същество да отстрани  Алтман без съгласието на някои от най-големите инвеститори на OpenAI и без значение, че той е човекът, осигурил бърз финансов успех на компанията.

Миналата седмица Алтман се е оплакал на свои сътрудници, че е нелепо основните акционери да нямат думата в управлението на компанията, според източниците на WSJ.

Неговото отстраняване дойде като шок за инвеститорите, служителите и клиентите на OpenAI.

Microsoft, Thrive и други инвеститори са били уведомени уволнението му минути преди новината да бъде обявена. Повечето служители и клиенти са разбрали за раздялата с Алтман от публикацията в блога на OpenAI.

В отделна бележка, изпратена до служителите в събота сутринта, главният оперативен директор Брад Лайткеп смекчава тона, заявявайки, че решението на борда не се дължи на „злоупотреба или нещо, свързано с практиките за финансиране, безопасност и поверителност, а на срив в комуникацията между Сам и борда.“

Бордът, уволнил Алтман, включва Хелън Тонер, директор на субсидиите за стратегически и фундаментални изследвания в Center for Security and Emerging Technology (CSET), Таша Макколи, асистент старши учен по управление в Rand Corp., Адам Д’Анджело, бивш изпълнителен директор на Facebook и съосновател на Quora и Иля Суцкевер, който е главен учен в OpenAI.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай