Отломката от китайска ракета изгоря над Индийския океан

Опасенията на някои чуждестранни медии, че отломки от CZ-5B могат да навредят на хора и предмети, ако паднат на Земята, за щастие се оказаха неоснователни

Отломката от китайска ракета изгоря над Индийския океан | StandartNews.com

Китайската ракета Long March 5B (CZ-5B, Changcheng-5B) с 25-тонна степен, която изведе в космоса лабораторния модул "Wentian" за китайската орбитална станция, изгоря в гъстата атмосфера над Индийския океан, съобщи ТАСС, като се позова на изявление на Китайската аерокосмическа научно-техническа корпорация.

В акаунта на Китайската космическа агенция в социалната мрежа WeChat се казва, че това се е случило в неделя, в 00:55 ч. пекинско време (19:55 ч. българско време в събота). Агенцията уточнява, че отделни фрагменти от етапа, останали след изгарянето в атмосферата, са паднали близо до Филипините в море Сулу с координати 119 градуса източна дължина и 9,1 градуса северна ширина.

Експертите от Центъра за изследване на орбитални и отломки при връщане (CORDS) на Aerospace Corporation, компания, специализирана в проследяването на космически отпадъци, изчислиха, че теглото на отломките от CZ-5B може да е било от 5 до 9 тона (от 20 до 40 % от теглото му).

Опасенията на някои чуждестранни медии, че отломки от CZ-5B могат да навредят на хора и предмети, ако паднат на Земята, за щастие се оказаха неоснователни.

Ракетата CZ-5B е изстреляна на 24 юли. Тя изведе в орбита 20-тонния и 18-метров модул на космическата станция Wentian и успешно се скачи с основния модул Tianhe, който вече е в орбита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай