Основателят на производителя на електрически камиони Nikola е изправен пред затвора

Милтън е обвинен в един случай на измама с ценни книжа и в два случая на измама с електронни съобщения

Основателят на производителя на електрически камиони Nikola е изправен пред затвора | StandartNews.com

Тревор Милтън, основател на стартъпа за производство на електрически камиони Nikola, е признат за виновен от съдебно жури по три обвинения в измама. След петчасово обсъждане съдебните заседатели стигат до заключението, че той е излъгал инвеститорите, за да набере средства за увеличаване на акционерния капитал на дружеството.

Припомняме, че в обвинителния акт от 2021 г. се посочва, че видеозапис на работещ прототип на електрическия камион Nikola One е бил инсцениран, тъй като той се е търкалял по хълм, а не се е движил сам, както твърди компанията.

Според Ройтерс Милтън е обвинен и в подвеждане на инвеститорите относно производството на батерии за автомобилите на Nikola, разработването на хибриден водородно-електрически пикап и напредъка в разработването на автомобили. Милтън се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Nikola през септември 2020 година.

Милтън е обвинен в един случай на измама с ценни книжа и в два случая на измама с електронни съобщения. Той е оправдан по един обвинителен акт за измама с ценни книжа. Основателят на Nikola може да бъде осъден на няколко години затвор.

"Тревор Милтън излъга инвеститорите на Никола - отново и отново, и отново. Това е обикновена измама", цитира CNN думите на прокурора Дамиан Уилямс след обявяването на присъдата. "Нека този случай послужи като предупреждение за всеки, който безотговорно борави с истината, за да накара инвеститорите да се разделят с парите си. Това не завършва добре", добави прокурорът.

Трябва да се отбележи, че съдебният процес разглежда обвиненията срещу Тревър Милтън, но не и срещу Nikola, която продължава да работи и наскоро лансира на пазара почти 100 превозни средства. Според съобщенията Милтън е пренебрегнал препоръката на главния инженер на компанията да отложи пускането на камиона, който не е бил напълно готов за производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай