Още новини за японския апарат, стъпил на Луната

Какво се случва с Moon Sniper

Още новини за японския апарат, стъпил на Луната | StandartNews.com

Япония изключи лунния си спускаем апарат почти три часа след историческото кацане на 20 януари, за да даде възможност за евентуално бъдещо възстановяване на летателния апарат", съобщи японската космическа агенция, предаде АФП.

"Успяхме да завършим прехвърлянето на техническите данни и данните за изображенията, получени по време на спускането и на лунната повърхност, преди захранването да бъде изключено. Получени са много данни", заявиха от Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA).
Малко след това бе съобщено, че съществува възможност захранването на японският спускаем апарат да бъде възстановено.

"Според телеметричните данни, слънчевите батерии на SLIM са насочени в посока запад. Така че, ако в бъдеще слънчевата светлина достигне Луната от запад, смятаме, че има възможност да се генерира електроенергия, и в момента се подготвяме за нейното възстановяване", добавиха от комическата агенция.

Мисията на космическия апарат, наречен Moon Sniper (Лунен снайперист) благодарение на възможностите си за прецизно кацане, направи Япония едва петата страна, която някога е осъществила меко кацане на Луната.

Но малко след кацането, космическата агенция не успя да потвърди, че слънчевите батерии на апарата генерират енергия.

"Батерията беше изключена съгласно нашите процедури с 12% оставаща енергия, за да се избегне ситуация, при която рестартирането на спускаемия апарат ще бъде затруднено. В резултат на това космическият апарат беше изключен.", съобщи JAXA.

В момента агенцията извършва подробен анализ на данните, получени по време на кацането. Това ще помогне да се определи дали апаратът е постигнал целта да се приземи на 100 метра от предвиденото място за кацане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай