Opel с дъх на кафе

Кросоувърът Mokka радва с вида си и богатото оборудване

Opel с дъх на кафе | StandartNews.com

Въпреки продължаващия спад в продажбите на нови автомобили в Европа, сделките със SUV моделите отбелязват покачване. Поради тази причина не е изненада, че производителите се стараят да пускат на пазара все повече кросоувъри. Германската компания Opel не прави изключение със своя Mokka, който дебютира през лятото на миналата година. Стилният модел е популярен не само сред експертите, но особено много сред клиентите. Mokka е един от най-продаваните три SUV модела на няколко европейски пазара. Голямото търсене на малкия кросоувър създаде възможност за допълнителен производствен капацитет. Преди няколко дни ръководството на GM и Opel/Vauxhall решиха от втората половина на 2014 г. моделът да се прави и в завода на Opel в Сарагоса (Испания). В същото време ще бъде освободен и допълнителен капацитет за Mokka в завода в Бюпюнг (Корея), който в момента е единственият производствен източник.

Както може би се досещате, името на малкия кросоувър идва от най-известния и считан за най-добър сорт кафе Мока. И, повярвайте ми, автомобилът е също толкова приятен и свеж. А ако под ръка ви попадне такъв в цвят Deep Еspresso, асоциациите с кафето ще станат още по-силни и ароматни.

Мнозина не спират да сравняват Opel Mokka с нейния събрат Chevrolet Trax. Да, двата автомобила наистина си приличат, но и доста се различават. Имат обща платформа и много общи агрегати, но видът, интериорът, настройките на очакването и други са коренно различни. Вижда се, че GM много удачно е хванал нужния баланс и в крайна сметка е направил от един автомобил два. Mokka изглежда доста по-игриво и това е търсен ефект, защото основният й конкурент е Nissan Juke. Дизайнерите на Opel обаче са направили автомобила не толкова шокиращ на вид като японеца, а и доста по-свеж, отколкото другите конкуренти в класа на субкомпактните SUV.

Всеки, който е карал новите модели на Opel, веднага свиква с познатия салон. Всичко е там, където трябва да се намира, без нищо излишно. Материалите са от много добро качество, пространството над главите е достатъчно и въпреки малкия размер на автомобила, вътре се чувства простор. Дори на задните седалки. Има общо 19 ниши и джобчета за дребни вещи, от които 13 в предната и 6 в задната част.

Тестваната от мен модификация бе с 1,4-литров бензинов турбо двигател с мощност 140 к.с. (същият се поставя и на Opel Astra) със 6-степенна механична трансмисия и задвижване 4х4. Разбира се, може да предпочетете някоя от другите разновидности - 1,6-литров бензинов (115 к.с., 5-степенна механична трансмисия) или 1,7-литров дизел с мощност 130 к.с., който се предлага с избор на 6-степенна механична или 6-степенна автоматична скоростна кутия и възможност за задвижване само на предните или и на 4-те колела. Лично на мен 1,4-литровият бензинов турбо мотор доста ми хареса. Двигателят е добър, макар да не му достига достатъчна мощност, скоростната кутия сменя предавките точно. По магистралата ускорих до 160 км/ч и автомобилът се държеше стабилно на пътя, без да се тресе неистово при неравностите. Видимостта от мястото на шофьора е доста добра, особено ако, както си му е редът, наместите седалката на по-висока позиция. Някои обичат да карат по-ниско седнали, но според мен този вариант в такъв модел не е за предпочитане.

Opel Mokka се предлага с три нива на оборудване - Essentia, Enjoy или Cosmo. "Златната среда" Enjoy е доста богата - отопляеми електрорегулируеми огледала, бордови компютър, CD/MP3, круз контрол с ограничител на скоростта, регулиране седалката на шофьора по височина, предни и странични въздушни възглавници, въздушни завеси, подгряване на предните седалки, двузонов климатик, кожен волан и много други малки радости. Цената на Opel Mokka у нас започва от 32 075 лв. с ДДС., а най-наточената стандартна версия се предлага за 46 675 лв. с ДДС. Автомобилът има облик, който ще се хареса на повечето хора, красив и удобен салон, много добро оборудване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай