Обединеното кралство се присъединява отново към научните и космически програми на ЕС

Страната ги напусна след Брекзит

Обединеното кралство се присъединява отново към научните и космически програми на ЕС | StandartNews.com

Една от последиците от Брекзит беше, че Обединеното кралство беше принудено да излезе от няколко ключови научни програми на Европейския съюз, включително проекта за сателитна навигация „Галилео“ и „Хоризонт“, водещата схема за научни изследвания на ЕС. Сега обаче Обединеното кралство е готово да се присъедини отново към „Хоризонт“ като асоциирана страна съгласно това, което британският министър-председател Риши Сунак и президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарекоха „сделка по поръчка“.

Обединеното кралство също така ще стане асоцииран член на Коперник, програмата на ЕС за сателитно наблюдение на Земята на стойност £8 милиарда (€9 милиарда). Той обаче няма да се присъедини отново към групата за ядрени изследвания на Евратом, вместо това ще избере да се съсредоточи върху собствените си изследвания за ядрен синтез. Съгласно условията на сделката Обединеното кралство ще внася почти 2,6 милиарда евро (2,2 милиарда британски лири или 2,75 милиарда долара) средно годишно за участието си в „Хоризонт“ и "Копреник". 

Обединеното кралство не беше включено в „Хоризонт“ поради спор относно търговското споразумение за Brexit в Северна Ирландия, въпреки положителните преговори през 2020 г. Беше сключена сделка за връщане на Обединеното кралство през февруари 2023 г., но преговорите спряха заради нивото на финансов ангажимент на Обединеното кралство.

Основен принцип беше, че Обединеното кралство няма да плаща за годините отсъствие, но опозиционната Лейбъристка партия на Обединеното кралство също отбеляза, че Великобритания е пропуснала много през това време. 

„Хоризонт“  Европа „се справя с изменението на климата, помага за постигането на целите за устойчиво развитие на ООН и повишава конкурентоспособността и растежа на ЕС. Програмата включва всички държави-членки на ЕС и 17 асоциирани нации към януари 2023 г. и може да се похвали с бюджет от 95,5 милиарда евро (102 милиарда долара).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай