Ново приложение замества TikTok

Това се случва заради опасността от забрана на приложението в САЩ

Ново приложение замества TikTok | StandartNews.com

След като главният изпълнителен директор на TikTok беше разкритикуван от Конгреса за първи път, много потребители започнаха да публикуват за алтернативна платформа, наречена Lemon8. Множество създатели описват приложението като „ако Pinterest и Instagram имаха бебе, с алгоритъма на TikTok“. Оказва се, че приложението не е просто случайна алтернатива на TikTok. Lemon8 е платформа за социални медии, стартирана в Съединените щати по-рано тази година от китайската компания майка на TikTok ByteDance на фона на федерални и щатски усилия за забрана или ограничаване на TikTok в страната поради опасения за националната сигурност.

Приликите във видеоклиповете, сравняващи новата услуга с Instagram и Pinterest, които бяха публикувани както от англоезични, така и от испаноговорящи създатели, повдигнаха въпроси дали на хората е било плащано, за да популяризират новото приложение в TikTok. Но въпреки тези спекулации – и нарастващия контрол върху TikTok и ByteDance – все по-голям брой потребители и влиятелни лица в САЩ вече  рекламират Lemon8, с неговия фокус върху снимки и силно подбрано, информационно или „амбициозно“ съдържание.

Lemon8 е изтеглен малко над един милион пъти в Съединените щати от февруари, и има около половин милион активни потребители на ден в САЩ миналия месец.

Lemon8 все още е в началото си и тества как да работи с творци. От ByteDance я описват като "платформа за социални медии, ангажирана с изграждането на разнообразна и приобщаваща общност, където хората могат да откриват ново съдържание и създатели всеки ден“. 

Силният фокус на Lemon8 върху снимките бележи рязко отклонение от повечето от основните социални приложения, които, следвайки примера на TikTok, влязоха ол-ин в безкрайно превъртащи се кратки видеоклипове през последните години.

Началната страница на Lemon8 е емисия „за вас“, където потребителите могат да превъртат през съдържание, подобно на TikTok, но вместо видеоклипове, емисията е две колони с неподвижни изображения. Когато щракнете върху публикация, това може да е една снимка или няколко изображения. Също така е възможно да публикувате видеоклипове в приложението, но те са по-малко популярни.

Приложението е силно съсредоточено върху съдържанието за красота и начин на живот - страницата „за вас“ може да бъде сортирана в шест категории, включително мода, дом и пътуване. Много от публикациите съдържат дълги надписи и потребителите могат също да редактират изображения, за да включват текстови наслагвания. Освен приликите с Instagram и Pinterest, Lemon8 изглежда почти идентичен с китайското приложение Xiaohongshu.

Все пак на приложението липсват някои стандартни функции на социалната платформа като съобщения и опцията за маркиране на други потребители в публикации.

Какво ще се случи обаче, тепърва предстои да се разбере. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай