Норвегия започна да глобява с по 100 хиляди долара Meta всеки ден

Причината е таргетирането за реклами, което е забранено в страната

Норвегия започна да глобява с по 100 хиляди долара Meta всеки ден | StandartNews.com

Норвежкият орган за защита на данните започва да налага глоба от 1 млн. норвежки крони (около 100 000 щ. долара) на ден на Meta Platforms, собственик на социалните мрежи Facebook и Instagram, за нарушаване на поверителността на потребителите. Според решението на регулатора американската компания е трябвало да се откаже от използването на таргетирана реклама, но не го е направила в определения срок, затова от 14 август влизат в сила санкциите срещу Meta.

Съгласно действащото законодателство в Норвегия поведенческият маркетинг в социалните мрежи е незаконен, тъй като целевата реклама включва събиране и обработване на данни за поведението и интересите на потребителите. Ако американската компания продължи да нарушава тази забрана, ежедневно ще бъде налагана глоба в размер на 1 млн. норвежки крони. Макар сумата да изглежда незначителна за ИТ гигант като Meta, забраната на целевата реклама в комбинация с глобите може да сложи край на бизнес модела на компанията, която получава по-голямата част от приходите си именно от реклама.

"Мета" проследява в детайли активността на потребителите на своите платформи Facebook и Instagram. Потребителите се профилират въз основа на това къде се намират, от какво съдържание се интересуват, какво публикуват и т.н. Тези лични профили се използват за маркетингови цели за т.нар. поведенческа реклама. Норвежкият орган за защита на данните счита практиката на Meta за незаконна и поради това налага временна забрана на поведенческата реклама във Facebook и Instagram", се казва в изявление на регулатора.

Източникът отбелязва, че Meta може да не се ограничи само с глоби в Норвегия. Факт е, че норвежкият орган за защита на данните настоява органите на ЕС да предприемат подобни мерки за борба с персонализираната реклама във Facebook и Instagram. Очевидно Meta ще трябва да преразгледа своя бизнес модел, за да идентифицира маркетингови схеми, които не противоречат на норвежкото законодателство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай