Най-голямото дело във Вашингтон. САЩ съди Гугъл

Злоупотребява ли гигантът с положение

Най-голямото дело във Вашингтон. САЩ съди Гугъл | StandartNews.com

Срещу съда днес се изправи най-голямата търсачка в света Гугъл. Делото е срещу американските държавни служители. Те обвиняват Гугъл в нарушаване на антитръстовите правила в основния ѝ бизнес – търсенето в интернет. Поставено беше началото на дългоочакван съдебен спор, който може да доведе до значителни промени за една от най-доминиращите онлайн платформи в света.

Започващият във Вашингтон съдебен процес пред федерален съдия бележи кулминацията на две текущи съдебни дела срещу Google, които стартираха по време на управлението на Тръмп. Правните експерти определят действията като най-голямото антитръстово дело в страната, откакто правителството на САЩ поде битка срещу Microsoft през 90-те години на миналия век.

В отделни жалби Министерството на правосъдието и десетки щати обвиниха Google през 2020 г., че злоупотребява с господстващото си положение в областта на онлайн търсенето. Твърденията срещу компанията са, че тя вреди на конкуренцията чрез сделки с мобилни оператори и производители на смартфони, в резултат на които търсачката Google бива заложена като опция по подразбиране или дори изключителна опция в продуктите, използвани от милиони потребители. В крайна сметка жалбите бяха обединени в едно дело.

Google твърди, че потребителите предпочитат нейните инструменти, защото те са най-добрите, а не защото тя се е насочила към незаконно ограничаване на конкуренцията. Бизнесът с търсене на компанията осигурява повече от половината от приходите ѝ в размер на 283 млрд. долара и нетната печалба от 76 млрд. долара, които компанията майка на Google, Alphabet, регистрира през 2022 г. Търсенето подхранва растежа на технологичния хегемон до пазарна капитализация от над 1.7 трилиона долара.

Предстоящият съдебен процес може да промени начина, по който Google разпространява своята търсачка сред потребителите. Очаква се показания по делото да дадат високопоставени свидетели, сред които бивши служители на Google и Samsung, както и ръководители на Apple.

Това е първото дело в рамките на поредица от съдебни престрелки срещу широкообхватната икономическа мощ на Google. То ще покаже и дали съдебната система е готова да се опълчи на големите технологични платформи.

Делото идва в момент на бурни технологични промени, включително пробиви в областта на изкуствения интелект, раждането на нови приложения и нови услуги, които създават по-голяма конкуренция и повече възможности за хората от всякога, отбеляза президентът по глобалните въпроси на Google Кент Уокър, цитиран от Reuters.

Хората не използват Google, защото трябва – те го използват, защото искат. Лесно е да смените търсачката си по подразбиране – отдавна сме преминали ерата на dial-up интернет и CD-ROM-ите“, отбеляза Уокър.

Съдебният процес може да бъде и сигнал за по-настъпателната антитръстова програма на администрацията на Байдън.

В първоначалната си жалба правителството на САЩ твърди, че Google плаща милиарди долари годишно на производители на устройства, сред които Apple, LG, Motorola и Samsung, както и на разработчици на браузъри като Mozilla и Opera – за да бъде тяхната търсачка по подразбиране. Допуска се, че дори са заложени забрани за тези партньори да работят с конкуренти на Google.

В резултат на това, твърди се в жалбата, „Google на практика притежава или контролира каналите за разпространение на търсене, които представляват около 80% от общите заявки за търсене в САЩ“.

В иска се твърди също така, че сделките на Google с производителите на устройства, свързани с операционната система Android, са антиконкурентни, тъй като изискват от компаниите, произвеждащи смартфони, да инсталират предварително други приложения, собственост на Google – като Gmail, Chrome или Maps.

По време на първото подаване на иска антитръстовите служители на САЩ не изключиха възможността за разбиване на корпорацията. Според тях поведението на гиганта може да застраши бъдещите иновации или появата на наследник на Google.

Отделно от това група щати, водени от Колорадо, отправиха допълнителни обвинения срещу Google, твърдейки, че начинът, по който тя структурира своята страница с резултати от търсенето, вреди на конкуренцията, като дава приоритет на собствените приложения и услуги на компанията пред уеб страници, връзки, отзиви и съдържание от други сайтове на трети страни.

Но съдия Амит Мехта от Окръжния съд на САЩ за окръг Колумбия, който наблюдава делото, отхвърли тези твърдения с решение от миналия месец, като стесни обхвата на обвиненията, по които Google трябва да се защитава. Според становището му щатите не са направили достатъчно, за да докажат, че е необходим съдебен процес относно класирането на резултатите от търсенето на Google и разглеждането на практиката като потенциално антиконкурентна.

Въпреки това решение съдебният процес представлява най-големият напредък на правителството на САЩ в оспорването на могъществото на Google до момента.

Междувременно през януари администрацията на Байдън заведе друг антитръстов иск срещу Google в противовес на бизнеса с рекламни технологии на компанията, обвинявайки я в поддържане на незаконен монопол. Това дело все още е на ранен етап в Окръжния съд на САЩ за Източния окръг на Вирджиния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай