Най-големият издател на вестници в САЩ съди Google

Според него технологичният гигант държи монопол върху пазара на цифрови реклами

Най-големият издател на вестници в САЩ съди Google | StandartNews.com

Gannett, най-големият издател на вестници в Съединените щати, съди Google, твърдейки, че технологичният гигант държи монопол върху пазара на цифрови реклами.

Издателят на USA Today и повече от 200 местни издания заведоха дело във федерален съд в Ню Йорк, с твърдението, че Google и неговата компания майка, Alphabet, контролират как издателите купуват и продават реклами онлайн.

„Резултатът е драстично по-малко приходи за издателите и рекламните конкуренти на Google, докато Google се радва на прекомерни монополни печалби“, се посочва в съдебния иск.

Google контролира около една четвърт от пазара на дигитална реклама в САЩ, като Meta, Amazon и TikTok комбинират друга трета, според eMarketer . Издателите на новини и други уебсайтове се комбинират за останалите около 40%. Пазарният дял на Big Tech започва леко да намалява, но Google остава най-големият индивидуален играч.

Съдебният иск от Gannett идва, когато Google е изправен пред нарастващ брой антитръстови жалби в Съединените щати и Европейския съюз срещу рекламния си бизнес, който остава неговият основен източник на пари.

Представители на ЕС казаха миналата седмица, че рекламният бизнес на Google трябва да бъде разбит, твърдейки, че участието на технологичния гигант в множество части от веригата за доставки на цифрова реклама създава „конфликти на интереси“, които рискуват да навредят на конкуренцията.

По-рано тази година Министерството на правосъдието и осем щата съдиха Google, обвинявайки компанията, че накърнява конкуренцията с господството си на пазара на онлайн реклама и по подобен начин призоваха тя да бъде разбита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай