Най-големият фотоапарат в света с 3200-мегапикселов сензор ще направи първите си снимки през 2024 г.

Сега LSST се намира в работилница близо до Сан Франциско, където е сглобяван през последните седем години

Най-големият фотоапарат в света с 3200-мегапикселов сензор ще направи първите си снимки през 2024 г. | StandartNews.com

Учените от Националната лаборатория за ускорители SLAC (САЩ) почти са приключили работата по Legacy Survey of Space and Time (LSST) - най-голямата цифрова камера в света, която ще се използва за астрономически наблюдения. Той трябва да започне да функционира през следващата година, но първите снимки се очакват година по-късно.

LSST е с размерите на малък автомобил и тежи три тона. Зад 1,5-метровия обектив е разположен 3200-мегапикселов сензор за изображения, който по време на работа се охлажда до -100°C, за да се намали шумът. Камерата ще бъде разположена на телескопа "Симони" в обсерваторията "Вера Рубин" в Чили. Там той ще работи в продължение на десет години, като ще помага на астрономите да изследват Вселената, включително да проучват природата на тъмната енергия и тъмната материя.

Широкоъгълната камера с голяма апертура покрива оптичния, както и близкия инфрачервен и ултравиолетов диапазон - възможност, осигурена от 189 CCD сензора, групирани в 21 масива от по 3×3. С ширина на фокалната равнина от 64 см камерата може да покрие 3,5° зрително поле - така че всяка снимка заснема площ, 40 пъти по-голяма от видимата повърхност на Луната.

В допълнение към сензора за изображения, обективът е най-големият в света - с диаметър 1,57 м и е сертифициран в Книгата на рекордите на Гинес. Част от оптичната система е набор от огледала, най-голямото от които е с широчина 8,23 м. В продължение на 10 години камерата ще изследва 37 милиарда звезди и галактики, като за една нощ ще събере 15 байта данни.

Сега LSST се намира в работилница близо до Сан Франциско, където е сглобяван през последните седем години. Ако всичко върви по план, камерата ще пристигне в обсерваторията до май 2023 г. Дотогава на камерата ще бъдат монтирани шест филтъра, които да пропускат светлина в определени диапазони. Филтрите са произведени в Масачузетс, САЩ, и Прованс, Франция - те вече са доставени в сервиза, но все още не са монтирани. След като бъде инсталирана, камерата ще премине финална серия от тестове и ще пътува до Чили с директен полет със специално нает Boeing 747. Първите снимки ще бъдат направени едва през 2024 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай