Намериха решение. Как се свързва мозъка с компютър

Какво сочи изследването

Намериха решение. Как се свързва мозъка с компютър | StandartNews.com

Учените напредват със симулацията на човешкия мозък, като за целта използват нови материали и екзотични взаимодействия. В поредна разработка изследователи създадоха синаптичен транзистор, който имитира функционирането на мозъка.

Човешкият мозък работи по различен начин от електронните схеми на компютъра. Повече от едно поколение учени мечтаят да обединят двете архитектури. Мозъкът съхранява и обработва данни на едно място, докато компютърът непрекъснато ги прехвърля между процесора и паметта. Основният проблем е липсата на подходяща клетка памет, която едновременно да играе ролята на транзистор, но учени от САЩ имат потенциално решение.

Изследователи от Северозападния университет, Бостънския колеж и Масачузетския технологичен институт (MIT) съобщиха, че са създали и тествали т.нар. синаптичен транзистор, който може да работи като част от невронни мрежи с асоциативно обучение. Като основно предимство учените изтъкват способността на транзистора да работи при стайна температура с изключително ниска консумация от 20 pW (пиковата), отбелязва Semiconductor Digest в публикация за изследването.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай