Мъск все пак ще купи Twitter

Милиардерът ще придобие компанията за 44 млрд. долара

Мъск все пак ще купи Twitter | StandartNews.com

Twitter прие предложението на Илон Мъск да закупи компанията за 44 милиарда долара, съобщи компанията в прессъобщение.

„Свободата на словото е основата на функциониращата демокрация, а Twitter е цифровият градски площад, където се обсъждат въпроси, жизненоважни за бъдещето на човечеството“, казва Мъск в изявление. „Искам също така да направя Twitter по-добър от всякога, като подобря продукта с нови функции, като направя алгоритмите с отворен код, за да повиша доверието, да победя спам ботовете и да удостоверя автентичността на всички хора.

Мъск изложи плана си за финансиране на сделката - 25,5 милиарда долара заем и 21 милиарда долара личен капитал. Анализаторите смятат, че заемите могат да струват на Twitter до 1 милиард долара годишно като такси за обслужване, или приблизително 20 процента от годишните приходи на компанията.

Малко след като Мъск обяви плана за изкупуване, бордът на Twitter въведе мярка за „отровно хапче“, което предполага, че възнамерява да се противопостави на изкупуването на Мъск. Не е ясно какво е довело до промяната на мнението на компанията.

Не е ясно какво влияние ще има Мъск върху Twitter или откъде ще започне с промените. Когато за първи път той съобщи за купуването на 9,2 процента от Twitter , той анкетира потребителите относно създаването на бутон „редактиране“, който Twitter вече разработваше. По-късно той предложи да се премахнат рекламите от Twitter Blue, да се намали цената на абонамента му и да се добави Dogecoin като опция за плащане.

Мъск беше откровен в критиката си към модерирането на Twitter, описвайки себе си като „абсолютист на свободата на словото“ и повдигайки опасения относно това как платформата ще се модерира под негов контрол. „Просто е много важно хората да имат реалността и възприятието, че могат да говорят свободно в рамките на закона“, коментира Мъск в интервю с Крис Андерсън по време на TED 2022 . „Колкото повече можем да увеличим доверието в Twitter като обществена платформа, толкова цивилизационният риск намалява“.

Първоначално Мъск предложи да купи Twitter за 54,20 долара за акция на 14 април. Офертата последва съобщението за придобиването на 9,2% дял , ход, който го направи най-големият индивидуален акционер в Twitter по това време. Той отказа място в борда на директорите на компанията, тъй като това би му попречило да купи повече от 14,9% дял в Twitter.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай