Мъск ще прави собствена компания за изкуствен интелект

TruthGPT ще иска да "разбере природата на Вселената"

Мъск ще прави собствена компания за изкуствен интелект | StandartNews.com

Плановете на Илън Мъск за собствена компания за изкуствен интелект започват да излизат на фокус. Изпълнителният директор на Twitter каза, че иска да „създаде трета опция“ за компания, която може да предизвика OpenAI и Google.

В интервю за Fox News Мъск каза, че обмисля да нарече начинанието „TruthGPT“ и че целта ще бъде да се създаде „ИИ, търсещ максимално истината, който се опитва да разбере природата на Вселената“ и който „да се надяваме да направи повече добро, отколкото вреда.”

Мъск призна, че ще започне начинанието си сравнително късно. Според източници Мъск наскоро е подал документи за бизнес, наречен X.AI Corp. Също така е купил хиляди графични процесори и е наел изследователи от DeepMind за неизвестен проект за ИИ в Twitter. Не е ясно дали двете инициативи са свързани. Известно е, че Мъск мести служители в компаниите си.

Мъск каза, че мотивацията му произтича от опасения относно посоката на ИИ и заплахата, която може да представлява за човечеството. Той беше поддръжник на OpenAI, за чието стартиране помогна през 2015 г. но се дистанцира от организацията след несъгласие със Сам Алтман за това кой ще управлява. 

Въпреки че не е ясно как плановете на Мъск за изкуствен интелект могат да повлияят на Twitter, той разкри една предстояща функция за услугата, която ще позволи на потребителите по избор да криптират своите директни съобщения и че „се надява да излезе не по-късно от следващия месец“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай