Мнение на специалистите: Автомобилите, които остават в историята

Какво ще се случи до 2023 година

Мнение на специалистите: Автомобилите, които остават в историята | StandartNews.com

Презареждаемите хибридни коли няма да постигнат нулеви емисии в транспорта, но могат да помогнат за намаляване на въздействието върху климата. И, според експерти, те няма да бъдат заменени от електромобилите в скоро време.

За да ограничи глобалното затопляне до 1,5 °C, международното споразумение за климата от Париж от 2015 г. определи 2050 г. като глобален краен срок за постигане на нулеви емисии на парникови газове. Това означава, че превозните средства, задвижвани с изкопаеми горива, ще трябва да останат в историята.

Тъй като автомобилите обикновено имат експлоатационен живот от 15 до 20 години, достигането до нулеви нетни емисии до 2050 г. вероятно ще означава, че трябва да спре производството на нови автомобили, задвижвани с ДВГ, след около 2035 г.

Много от големите автомобилни компании вече предлагат електрически версии на своите модели, а някои дори обявиха планове да произвеждат само и единствено електрически автомобили след 2035 г. Но не всички автомобилни производители са на едно мнение по този въпрос.

Toyota не бърза

Един от лидерите, Toyota, подчерта, че планира да предложи набор от опции, включително превозни средства с водородни горивни клетки, вместо да се фокусира изключително върху електрически превозни средства. Говорител на корпорацията каза наскоро, че Toyota се фокусира върху това как най-бързо да намали въглеродните емисии, а не върху това колко превозни средства от определен тип може да продаде.

Компанията продължава да пуска нови хибридни превозни средства, включително презареждаеми, които могат да се движат на къси разстояния само на електричество с помощта на малка батерия.

Някои екологични групи критикуват бавния подход на компанията към електромобилите. За да стигнем до нулеви емисии, твърдят те, ще имаме нужда от изцяло електрически превозни средства и колкото по-скоро, толкова по-добре.

Но в скорошни интервюта главният изпълнителен директор на Toyota Акио Тойода повдигна съмнения относно това колко бързо автомобилната индустрия може да направи рязък завой по отношение на изкопаемите горива. Той определя като „трудна задача“ амбициите на някои страни да достигнат положението, при което половината от продажбите на нови автомобили до 2030 г. е само на електрически автомобили.

Toyota вижда хибридите като достъпна опция, която клиентите ще желаят и която може да играе ключова роля за намаляване на емисиите.

Два вида хибриди

Две различни категории превозни средства се наричат ​​хибриди. Конвенционалните хибридни електрически превозни средства имат малка батерия, която помага на двигателя, работещ с петрол, като възстановява енергията по време на шофиране. Те не могат да се движат повече от няколко километра на батерия. По-скоро батерията помага за намаляване на разхода на гориво и може да осигури допълнителен въртящ момент. Оригиналните модели Toyota Prius са сред най-познатите традиционни хибридни превозни средства.

Презареждаемите хибридни превозни средства, от друга страна, имат батерия около 10 пъти по-голяма от тази в традиционния хибрид. Тя може да бъде включена и заредена с електричество. Презареждаемите (плъг-ин) хибриди обикновено могат да изминават докъм 40 км. на електричество, а за по-дълги разстояния преминават към бензинов двигател. Prius Prime, представен през 2012 г., е такъв хибрид.

Хибридните превозни средства имат ясно измерими ефекти, когато става дума за климатични промени: преминаването от задвижването с петрол към хибридна версия на същия модел ще означава намаляване на емисиите с около 20% по време на шофиране.

Плъг-ин хибридите и електромобилите могат да бъдат отговорни за по-значително намаляване на емисиите, въпреки че да се определи колко точно помагат на климата може да бъде сложно упражнение. Отговорът до голяма степен зависи от навиците за шофиране и зареждане, казва Георг Бикер, изследовател в Международния съвет за чист транспорт (ICCT).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай