Млада българка е сред наградените от Европейския съвет по иновациите

Победителите са в конкурсите за „Европейска столица на иновациите“, „Жени иноватори“ и „Обществени поръчки, свързани с иновации“

Млада българка е сред наградените от Европейския съвет по иновациите | StandartNews.com

Европейският съвет по иновациите (ЕСИ) обяви победителите в ежегодните награди за иновация, като отличи Екс-Марсилия-Прованс (Франция) и Харлем (Нидерландия) в категорията „Столица на иновациите“, както и шест дами в категориите „Жени иноватори“ и „Жени изгряващи иноватори“, и трима иноватори в обществените поръчки.

Наградите бяха обявени по време на двудневната учредителна среща на върха на Европейския съвет по иновациите. На срещата беше представен и докладът за оценка на въздействието на Европейския съвет по иновациите за 2022 г., подчертаващ мащаба на подкрепата на ЕСИ за иновации в Европа от 2014 г. до днес. 

Европейска столица на иновациите

Мария Габриел, европейски комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, обяви победителите в осмото издание на наградите Европейска столица на иновациите и връчи голямата награда за Европейска столица на иновациите за 2022 г. на Екс-Марсилия-Прованс във Франция. Победителят получава парична награда от 1 000 000 евро. Новото отличие за „Изгряващ европейски иновативен град“ отиде при Харлем, Нидерландия, с награда от 500 000 евро.

„Градовете финалисти на iCapital са катализатори на процъфтяващи иновационни екосистеми в цяла Европа. Впечатлена съм да видя, че градовете са площадката за иновации и изпробват различни подходи, услуги и продукти за по-добро, по-устойчиво и дигитално градско бъдеще“, каза комисар Габриел. 

Наградите са признание за дългосрочните усилия на градовете да създадат среда, която позволява и приема иновациите. Подгласници за „Европейска столица на иновациите 2022“ са Еспоо (Финландия) и Валенсия (Испания). Майнц (Германия) и Авейро (Португалия) се наредиха на второ и трето място в категорията „Изгряващ европейски град на иновациите“.

Награда на ЕС за жени иноватори и изгряващи иноватори

Комисар Габриел обяви и победителите в конкурса „Награда на ЕС за жени иноватори“, всяка от които ще получи парична награда от 100 000 евро:

Росио Аройо (Испания), съосновател и главен изпълнителен директор на AMADIX, компания, предоставяща персонализирани медицински решения за диагностика на рак.

Д-р Кира Кланси (Ирландия), основател и главен изпълнителен директор на Beats Therapeutics, компания, разработваща технологични решения за справяне с двигателните проблеми, свързани с болестта на Паркинсон.

Д-р Нина Гранучи (Франция), съосновател и президент на Green Spot Technologies, компания, произвеждаща хранителни съставки от рециклирани хранителни отпадъци.

В Европейската година на младежта 2022 ЕСИ връчи и три допълнителни награди от по 50 000 евро всяка на млади изгряващи иноватори на възраст под 35 години: 

Ива Гумнишка (България), основател и главен изпълнителен директор на Humans in the Loop, социално предприятие, което предоставя на хора от засегнати от конфликти общности възможности за дигитална работа.

Нийв Донъли (Ирландия), съосновател и главен оперативен директор на Akara Robotics, компания, разработваща роботизирани решения, предназначени за дезинфекция на болнични стаи.

Д-р Мехак Мумтаз (Португалия), съосновател и главен оперативен директор на iLoF, компания, разработваща революционна платформа с изкуствен интелект с цел ускоряване на откриването и разработването на персонализирани  лекарства.

 „Приветстваме шест жени предприемачи, които стоят зад революционни иновации. Шест  успешни жени предприемачи, които внесоха иновацията на пазара. Шест талантливи жени предприемачи, които ще вдъхновят младите и победителите на утрешния ден.“, каза комисар Габриел при връчването на наградите.

Награди на ЕС за обществени поръчки за иновации

Победителите във второто издание на Наградите за обществени поръчки на ЕС за иновации, получиха по 75 000 евро всеки, а подгласниците - по 25 000 евро. 

Категория „Стратегия за обществени поръчки за иновации“:

1. RITMOCORE (Консорциум, Испания) – Победител 

2. BEL-PROC-TF-COVID19 (YQ Purchasing BV, Белгия) – второ място

Категория „Сблъскване с обществени предизвикателства“:

1. ORS Garage (Департамент за социални права на правителството на Навара, Испания) - Победител

2. IoT for AHA (Iniciativa Social integral per al benestar SLU, Испания) – второ място

Категория „Лидерство в обществените поръчки“:

1. StartOff (Консорциум, Норвегия) – Победител

2. PPI4HPC (Паневропейски консорциум) – второ място

И трите категории награди се подкрепят от Европейския съвет по иновациите, който публикува последния си доклад за оценка на въздействието по време на срещата. Докладът показва, че от 2014 г. Европейският съвет по иновациите е финансирал около 1600 стартиращи фирми и МСП, както и над 500 научноизследователски и иновационни проекта. ЕСИ е постигнал комбинирана оценка на портфейла от 40 милиарда евро, включително оценки на 12 компании „еднорози“ и 112 компании „кентаври“ – 20% от които се ръководят от жени. За пълната версия на „Доклада за оценка на въздействието на

Срещата на върха на Европейския съвет по иновациите 2022 отново събра иноватори, изследователи, предприемачи, инвеститори и участници от цялата европейска иновационна екосистема, за да обсъдят и оформят бъдещето на европейската политика за иновации и да улеснят обучението, работата в мрежа и обмена на идеи за висок растеж на европейските стартъпи. ЕСИ като организация има солиден опит в привличането на финансиране и инвестиционни възможности за обещаващи компании в дълбокотехнологични сектори като здравеопазване, дигитални и чисти технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай