Microsoft ще строи реактор за термоядрен синтез

Термоядреният синтез всъщност възпроизвежда начина, по който се генерират светлината и топлината в звездите. В случая със Слънцето това е образуването на хелиеви атоми от водород и освобождаването на големи количества енергия

Microsoft ще строи реактор за термоядрен синтез | StandartNews.com

Microsoft подписа споразумение с Helion Energy, която се ангажира да изгради първия в света търговски реактор за термоядрен синтез на софтуерния гигант. Контролираният термоядрен синтез отдавна се смята за Светия Граал на енергетиката - потенциално неограничен източник на чиста енергия, който учените се опитват да създадат от десетилетия.

Helion Energy вярва, че може да построи термоядрен реактор за Microsoft до 2028 г. - той ще трябва да генерира поне 50 MW електроенергия. Задачата е трудна. Дори най-оптимистичните оценки на учените за изграждането на електроцентрали, работещи на термоядрен синтез, варират от края на това десетилетие до няколко десетилетия напред в бъдещето. Успехът на компанията ще зависи от способността ѝ да направи технологичен пробив в невероятно кратък период от време, а след това да пусне технологията на пазара и да я направи ценово конкурентна на други източници на енергия. Това обаче не обезкуражава Helion, както и финансовите санкции, предвидени в споразумението в случай на неуспех.

Термоядреният синтез всъщност възпроизвежда начина, по който се генерират светлината и топлината в звездите. В случая със Слънцето това е образуването на хелиеви атоми от водород и освобождаването на големи количества енергия. От 50-те години на миналия век учените се опитват да възпроизведат този процес по контролиран начин - само че неконтролиран, както в случая с водородната бомба. Тази технология е противоположна на ядрените електроцентрали, които освобождават енергия чрез делене или разцепване на атоми. Основният недостатък на деленето са нестабилните ядра, радиоактивните отпадъци, които то оставя след себе си. При термоядрения синтез такива не се получават, тъй като реакцията по същество просто създава нови атоми хелий.

Днес се правят опити да се възпроизведе контролиран термоядрен синтез чрез бомбардиране на материята с мощни лазерни лъчи или чрез задържане на плазма в машина, наречена токамак, с магнитни полета. Helion решава да поеме по свой собствен път, като изгражда 12-метров плазмен ускорител, в който горивото ще бъде нагрявано до 100 милиона °C. Водородният изотоп деутерий и хелий-3 ще бъдат нагрявани до плазмено състояние и компресирани от магнитни полета, докато се задейства реакцията на синтез. Компанията твърди, че при този процес ще се освободи повече енергия, отколкото се изразходва - досега учените не успяваха да постигнат това, като едва през декември миналата година изследователите от Националната лаборатория "Лорънс" в Ливърмор постигнаха пробив. Helion все още не е достигнал този етап.

Друга потенциална пречка е необходимостта от получаване на достатъчно хелий-3 като гориво, въпреки че компанията твърди, че разполага с патентована технология за производство на този рядък изотоп от атоми на деутерий. И накрая, електроенергията, произвеждана в реактора за делене, трябва да бъде на достъпна цена, сравнима с тази, произвеждана в конвенционалните електроцентрали. Helion не уточнява каква цена е договорена в договора с Microsoft, но компанията в крайна сметка се стреми към 0,01 USD за kWh.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай