Meta излезе с оптимистични новини

Акциите на Meta скочиха с цели 12% в следборсовата търговия

Meta излезе с оптимистични новини | StandartNews.com

Компанията майка на Facebook Meta съобщи, че е увеличила продажбите си с 3% през първите три месеца на годината, обръщайки тенденцията от три последователни тримесечия на спад на приходите и далеч надхвърляйки очакванията на анализаторите от Wall Street.

Акциите на Meta скочиха с цели 12% в следборсовата търговия след доклада, продължавайки силната траектория на компанията, откакто Зукърбърг обяви, че 2023 г. ще бъде „година на ефективност“.

Друг момент: растежът на потребителите беше относително силен в сравнение с последните тримесечия. Броят на месечните активни хора в семейството от приложения на Meta нарасна с 5% спрямо предходната година до повече от 3,8 милиарда, а ежедневните активни потребители на Facebook се увеличиха с 4% до повече от 2 милиарда.

„Имахме добро тримесечие и нашата общност продължава да расте“, каза Зукърбърг в изявление в сряда. „Също така ставаме по-ефективни, за да можем да създаваме по-добри продукти по-бързо и да се поставим в по-силна позиция, за да изпълним нашата дългосрочна визия.“

Компанията също така съобщи, че печалбите са намалели с близо една четвърт в сравнение със същия период на предходната година до 5,7 милиарда долара. Цената на реклама — показател за здравето на основния бизнес с дигитални реклами на компанията — също е намаляла със 17% спрямо предходната година.

Meta е в разгара на мащабно преструктуриране, докато се опитва да се възстанови от бурята на засилена конкуренция, продължаващи страхове от рецесия, водещи до по-малко рекламни долари и многомилиардни усилия за изграждане на бъдеща версия на интернет, която нарича метавселена. Meta заяви през ноември, че ще съкрати 11 000 работни места, което е най-големият кръг от съкращения в историята на компанията. А през март Зукърбърг обяви , че Meta ще уволни още 10 000 служители. Като цяло съкращенията ще свият работната сила на Meta с една четвърт.

Meta получи удар от над 1 милиард долара, свързан с преструктурирането през тримесечието на март, и заяви, че ще реализира допълнителни такси от около 500 милиона долара, свързани със съкращенията през 2023 г. до края на годината.

Компанията заяви, че очаква приходите да нараснат отново през текущото тримесечие в сравнение с предходната година. И леко понижи очакванията си за разходите за цялата година, потенциално стимулирайки оптимизма на инвеститорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай