Сряда,

Марк Ванде Хей ще се завърне от МКС на борда на руския кораб Союз

От: Кристиан Антонов -
1292
Марк Ванде Хей ще се завърне от МКС на борда на руския кораб Союз
A
A
A

Миналата седмица в западните медии се появиха съобщения, че Русия заплашва да задържи американски астронавт на Международната космическа станция в отговор на санкциите, наложени на страната заради събитията около Украйна.

В отговор пресслужбата на Роскосмос  съобщи официално, че астронавтът Марк Вандехей ще се завърне на Земята, както е планирано, с руски космически кораб на 30 март.

"Американският астронавт Марк Ванде Хей ще се завърне на Земята на 30 март на борда на руския космически кораб "Союз МС-19" заедно с Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров. "Роскосмос никога не е давал повод за съмнение в надеждността му като партньор", подчертават от пресслужбата, като отбелязват, че безопасната работа на екипажа на орбита на МКС е основен приоритет за държавната корпорация.

По-рано ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин публикува в канала си в Telegram откъс от предаване на Fox News Channel, в което се съобщава, че американски астронавт може да остане на МКС заради санкциите. Възможността за подобен сценарий беше съобщена и в предаването "Добро утро, Америка" по канал ABC, както и на страниците на няколко чуждестранни информационни източника.

Астронавтът Марк Ванде Хи е на борда на МКС от април 2021 година. Ако се завърне на Земята на 30 март, той ще държи рекорда за най-дълъг непрекъснат престой в космоса на американски астронавт - 353 дни.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com