Марк Ванде Хей ще се завърне от МКС на борда на руския кораб Союз

Роскосмос опроверга слуха, че американски астронавт няма да бъде взет от МКС заради санкциите

Марк Ванде Хей ще се завърне от МКС на борда на руския кораб Союз | StandartNews.com

Миналата седмица в западните медии се появиха съобщения, че Русия заплашва да задържи американски астронавт на Международната космическа станция в отговор на санкциите, наложени на страната заради събитията около Украйна.

В отговор пресслужбата на Роскосмос  съобщи официално, че астронавтът Марк Вандехей ще се завърне на Земята, както е планирано, с руски космически кораб на 30 март.

"Американският астронавт Марк Ванде Хей ще се завърне на Земята на 30 март на борда на руския космически кораб "Союз МС-19" заедно с Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров. "Роскосмос никога не е давал повод за съмнение в надеждността му като партньор", подчертават от пресслужбата, като отбелязват, че безопасната работа на екипажа на орбита на МКС е основен приоритет за държавната корпорация.

По-рано ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин публикува в канала си в Telegram откъс от предаване на Fox News Channel, в което се съобщава, че американски астронавт може да остане на МКС заради санкциите. Възможността за подобен сценарий беше съобщена и в предаването "Добро утро, Америка" по канал ABC, както и на страниците на няколко чуждестранни информационни източника.

Астронавтът Марк Ванде Хи е на борда на МКС от април 2021 година. Ако се завърне на Земята на 30 март, той ще държи рекорда за най-дълъг непрекъснат престой в космоса на американски астронавт - 353 дни.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай