Магазинът за приложения в Google Play започва да показва какви потребителски данни събират приложенията

Повече информация за информацията, която разработчиците трябва да разкриват в описанията на приложенията, можете да видите на официалната страница за поддръжка на Google

Магазинът за приложения в Google Play започва да показва какви потребителски данни събират приложенията | StandartNews.com

Google започна да внедрява вече обявена функция за Google Play. Магазинът започна да докладва каква информация събират приложенията след инсталирането им на смартфона. Новата функционалност ще се появява постепенно в различните потребителски групи, а разработчиците трябва да добавят съответните данни до 20 юли.

Инициативата беше обявена още миналата година. Според Google новият раздел в описанието на приложението позволява на потребителите да получат повече информация за събраните данни, дали разработчикът споделя съответната информация с други лица и например как данните са защитени/криптирани по време на предаването им.

Повече информация за информацията, която разработчиците трябва да разкриват в описанията на приложенията, можете да видите на официалната страница за поддръжка на Google. Според официалното съобещение, предоставянето на неточна информация за събирането на данни може да доведе до блокиране на актуализациите на приложенията или до пълното им премахване от пазара. Според Google дори разработчиците, чийто софтуер не събира никакви данни, трябва да попълнят специален формуляр. Освен това те трябва да предоставят връзка към своята политика за поверителност.

Google започна реформите, след като подобна функционалност вече се беше появила в Apple App Store в края на 2020 година. Въпреки това разделът на Google не е пълен клонинг на съответния раздел на Apple, така че разработчиците ще трябва да предоставят на компаниите малко по-различна информация, за да публикуват своите програми.

Инициативата е поредният опит на Google да убеди обществеността, че Play Store зачита неприкосновеността на личния живот на потребителите. По-рано този месец компанията обяви намерението си да ограничи наличността на наследени приложения с цел допълнителна сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай