Лошо при ИТ специалистите. По-малко позиции за тях у нас

Какво говорят числата

Лошо при ИТ специалистите. По-малко позиции за тях у нас | StandartNews.com

Продължава постоянният спад в предложенията за работа на трудовия пазар у нас, според нови данни на кариерният сайт JobTiger. Основната причина за това е намаляващият брой на обявите  в ИТ сектора.

Като цяло, офертите за работа през октомври са намалели с 6%, или 2900 обяви по-малко, спрямо септември, като в случая съществено влияние оказват намалелите предложения в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство”, „Търговия и продажби” и „Производство”.

На годишна база, спадът в предложенията за работа се измерва със 7%, или 3300 обяви по-малко, спрямо октомври на 2022 г. HR специалистите отдават този спад основно на намалелия брой обяви в сектор „ИТ” – предложенията са с 40% по-малко на годишна база.

В почти всички сектори през октомври се наблюдава спад на обявите за работа спрямо септември. Изключение правят секторите „Маркетинг и Реклама” (60 предложения повече, 4% ръст) и „Здравеопазване и фармация” (130 предложения повече, 6% ръст). Причина за повечето предложения в сектор  „Здравеопазване и фармация” е публикуването на работни позиции за чужбина.

С най-голям спад на предложенията през октомври спрямо септември е секторът „Хотелиерство и ресторантьорство” (1080 предложения по-малко, 16% спад). Спадът на месечна база в „ИТ” сектора е 6% (200 предложения по-малко).

Що се отнася до дяловото разпределение, секторът „Търговия и продажби” продължава да заема 1/4 от предложенията за работа в страната. На „ИТ сектора” се падат 8% през октомври, като на практика не се наблюдава промяна.

Прави впечатление, че от началото на годината броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа е намалял с 31% (3050 обяви по-малко). Това е пряко свързано с по-малкия брой обяви в сектора „ИТ”, в който преобладават този тип предложения. Спрямо септември JobTiger отчита спад от 4% на обявите за работа от вкъщи и/или дистанционна работа, а делът им в общия брой е 9%.

Разпределението на този тип предложения по сектори е, както следва: 54% в секторa „ИТ”, следвани от „Административни и обслужващи дейности” (18%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (15%) и „Търговия и продажби” (7%).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай