Lexus разработва "ръчна скоростна кутия" за електрически автомобили

"Виртуалният" педал на съединителя вече се използва в някои електрически модели на други производители

Lexus разработва "ръчна скоростна кутия" за електрически автомобили | StandartNews.com

Toyota разработва "ръчна скоростна кутия" за електрически автомобили, за да направи шофирането "по-привлекателно". Проектът, който съчетава ръчно превключване на предавките с електрическо задвижване, е куриран от марката Lexus - компанията настоява, че обхватът на технологията надхвърля простото симулиране на превключването на предавките, като осигурява изживяването от шофирането на класически автомобил в електрически автомобил.

Вместо физическо свързване на ръчна скоростна кутия с електрически двигател, той предвижда скоростен лост и педал на съединителя, които не са механично свързани, а използват специални драйвери с тактилна обратна връзка. Заедно със специален софтуер и звуков съпровод в кокпита може да се създаде виртуална обратна връзка, която създава усещането, че управлявате "истински механик". Известно е, че моделът Lexus UX 300e е тестван с такава система.

"Виртуалният" педал на съединителя вече се използва в някои електрически модели на други производители. Hyundai го използва в електрическата версия на i20, а Koenigsegg имитира ръчна скоростна кутия в суперавтомобила CC850.

Журналистите на Evo съобщават, че при тестването на Hyundai i20 усещането от шофирането е доста реалистично - с изключение на факта, че при прекалено рязко отпускане на педала на съединителя не се очаква тромав скок напред. Независимо от това, тази разработка в този случай позволява нещо повече от виртуална обратна връзка с педала и скоростния лост - въртящият момент се променя и системата може да реагира на всички натискания и превключвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай