Криптоборсите отказват да замразят всички руски сметки

Едностранна забрана "би била в разрез с причината за съществуването на крипто", заявиха от Binance

Криптоборсите отказват да замразят всички руски сметки | StandartNews.com

Големите криптоборси, включително Coinbase и Binance, отказват искането на Украйна да замразят всички руски сметки, като заявяват, че това би навредило на цивилните граждани и е в разрез с техните идеали. "Да се реши едностранно да се забрани достъпът на хората до техните криптовалути би било в разрез с причината, поради която криптовалутите съществуват", заяви говорител на Binance пред CNBC.

В туитър вицепремиерът на Украйна Михайло Федеров поиска от големите криптоборси да замразят всички сметки в Русия и Беларус, а не само сметките на санкционираните олигарси. "Изключително важно е да се замразят не само адресите, свързани с руски и беларуски политици, но и със саботажа на обикновените потребители", каза той.

Подобен ход би бил в съответствие със санкциите на САЩ и Европейския съюз срещу руските банки и ръководство, целящи да осакатят икономиката на страната. Замразяването на притежанията на криптовалути обаче би могло да засегне пряко обикновените руски граждани.

Coinbase заяви, че вече налага санкции на всички физически и юридически лица в Русия, както се изисква от закона, но няма да продължи по-нататък. "Едностранната и пълна забрана ще накаже обикновените руски граждани, които понасят историческа дестабилизация на валутата в резултат на агресията на тяхното правителство срещу демократичен съсед", заяви тя пред Motherboard. Binance по подобен начин заяви, че няма да "замрази едностранно сметките на милиони невинни потребители".

От друга страна, Binance заяви, че се е ангажирала да дари поне 10 млн. долара за хуманитарна помощ на Украйна и стартира кампания за набиране на средства с цел да събере 20 млн. долара. В момента компанията също така е обект на разследване от страна на правителството на САЩ за предполагаемо пране на пари и търговия с вътрешна информация.

Други борси, включително KuCoin, също заявиха, че няма да надхвърлят всичко, което се изисква от закона. Главният изпълнителен директор на борсата Kraken Джеси Пауъл заяви, че подобен ход би нарушил "либертарианските ценности" на компанията.

Едно от изключенията е Dmarket, базирана в Украйна платформа, която позволява на хората да търгуват с НФТ и виртуални предмети в игрите. Компанията заяви в туитър, че е прекъснала "всички отношения с Русия и Беларус поради нахлуването в Украйна".

Повече технологични новини може да прочетете тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай