Край на добива на Ethereum – блокчейнът преминава към нов алгоритъм

Сега се очаква потреблението на енергия на Етериум да спадне с над 99%

Край на добива на Ethereum – блокчейнът преминава към нов алгоритъм | StandartNews.com

Етериум, втората по големина блокчейн система за криптовалути, премина към модела Proof-of-Stake, с което значително намали консумацията на енергия. Процесът на преход, започнал още през 2016 г., ще остане незабелязан за повечето обикновени потребители на мрежата, но услугите на миньорите вече няма да са необходими.

Последната промяна в алгоритъма беше въведена на 6 септември, когато беше активирана актуализацията Bellatrix. След това беше достигната зададената стойност за обща трудност на терминала, което предизвика стартирането на последната актуализация и промяна в модела на мрежата.

Сега се очаква потреблението на енергия на Етериум да спадне с над 99% - ако подобен преход се измерва в мащаба на блокчейн, той е почти равностоен на това Финландия да се изключи от световната енергийна мрежа. Разработчиците твърдят, че новият алгоритъм ще направи блокчейна, част от който са множество борси за криптовалути, кредитни компании и други услуги, по-сигурен и мащабируем.

Миньорите бяха заменени от валидатори - членове на мрежата, които оставят минимум 32 монети на Етериум като обезпечение, като изпращат активите на служебен адрес в мрежата, където те не могат да бъдат купени или продадени. Тази работа също се възнаграждава, а обещаните токени работят като лотарийни билети: колкото по-голямо е обещанието, толкова по-голяма е вероятността един от билетите да е печеливш и блокът да бъде записан в "цифровата книга" на Етериум.

Първата версия на подмрежа от типа Proof-of-Stake се появява в блокчейна през 2020 г. под името Beacon Chain, но доскоро тя беше един вид цифров полигон, предназначен за създаване на валидатори. С прехода подмрежата влезе в основната блокчейн верига на Етериум, така че събитието беше наречено Merge.

Макар че много хиляди миньори поддържаха мрежата по алгоритъма Proof-of-Work, в цялостния хашрей на Ethereum преобладаваха машините на трите основни минни пула. При новия алгоритъм решаващ фактор е не изчислителната мощ, а размерът на активите в обезпечението, което прави атаките още по-трудни: нападателите рискуват да загубят част или цялото си обезпечение.

Критиците на нововъведението твърдят, че с напускането на минните пулове една кохорта от големи играчи ще бъде заменена от друга: сега общността на Lido държи повече от 30% от дела на валидаторите, а други 30% се държат от най-големите борси за криптовалути Coinbase, Kraken и Binance. Що се отнася до биткойн като най-голямата блокчейн верига, в този лагер няма признаци за предстоящо преминаване към енергийно ефективен модел: участниците в мрежата остават отдадени на добре изпитана и сигурна система.

Струва си да се отбележи, че сравнително високите такси и бавните транзакции не изчезнаха с промяната на алгоритъма на Етериум, но създателят на мрежата Виталик Бутерин обеща да реши този проблем в бъдеще чрез "сегментиране": транзакциите ще бъдат разпределени между по-голям брой така наречени "сегменти" - процес, подобен на добавянето на нови ленти към магистрала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай