Копачи на криптовалута съживиха електроцентрала в щата Монтана

Генерирани са с 5000% повече тона въглероден диоксид

Копачи на криптовалута съживиха електроцентрала в щата Монтана | StandartNews.com

Крипто копачите в щата Монтана са успели буквално да възкресят електроцентрала, захранвана с въглища, пише Guardian.

Hardin, 115-мегавата въглищна централа в южната част на щата, е трябвало да бъде затворена през 2018 г., защото не е имала работа. Но в края на 2020 г. компанията за добив на биткойн Marathon сключва сделка и стана единствен клиент на завода. Те вкарват около 30 000 единици Antminer S19, специален компютър, който копае за криптовалута. Така, след като през 2020 г. заводът е имал само 46 дни работа, за първите девет месеца на 2021 г. са отбелязани 236 натоварени дни. През второто тримесечие на 2021 г. емисиите СО2 са били 187 000 тона въглероден диоксид, което е 5000 % увеличение в сравнение със същия период на 2020 г. През третото тримесечие са изпуснати още 206 000 тона, което е увеличение от 905 %.

Подобен подход за добив на криптовалута – в електроцентрала, не е нещо ново, но оказва пагубно въздействие върху климата и парниковите емисии. След енергийна криза и множество прекъсвания на електричеството, през януари Косово дори забрани напълно добива на криптовалути.

Експерти от индустрията твърдят, че проблемът с биткойн и други криптовалути е, че тяхното производство увеличава консумацията на енергия в момент, когато светът няма достатъчно енергиен капацитет.  Въпреки цифрите, биткойн ентусиасти казват, че картината не е толкова лоша, колкото изглежда. Фред Тийл, главен изпълнителен директор на Marathon, твърди, че пералните машини в САЩ използват повече енергия.

„Разбирам желанието на някои хора да посочат добива на биткойн като голямото лошо момче, но в сравнение с всяка друга индустрия, това е незначително“, казва той пред Guardian .

Това, че добивът на криптовалути използва повече енергия от някои индустрии, е факт, и много страни вече предприемат стъпки, за да ограничат бизнеса. Междувременно от уебсайта на Marathon става ясно, че предстоят бъдещи разширения, така че проблемът само ще се задълбочава.

Повече технологични новини може да прочетете тук.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай