Колата шпионин. Защо китайски градове забраняват Tesla

В двата града, включително в курортния Бейдейхъ, има военни обекти

Колата шпионин. Защо китайски градове забраняват Tesla | StandartNews.com

От тази седмица китайският курорт Бейдейхъ забрани достъпа на електромобилите Tesla. Тя ще важи в рамките на два месеца и това не е първият град, който прави това във втората по големина световна икономика. Преди малко повече от месец подобна забрана за популярните електромобили въведе Ченгду. Мярката е взета преди визитата на китайския президент Си Дзипин в региона. Официално становище за забраните няма, но те са най-вероятно свързани с непрекъснатата свързаност и множеството камери и сензори, с които моделите Tesla са оборудвани, пише offnews.bg.

Ходът е повече от любопитен, защото Ченгду е един от най-свързаните и с най-добре развито 5G мобилно покритие градове в страната. Местните жители дори са насърчавани да стриймват своето ежедневие в китайските социални мрежи. Проблемът обаче е друг - в двата града, включително в курортния Бейдейхъ, има редица военни обекти. Информацията, извлечена от електромобилите Tesla, може да се извлече от американската компания и после да бъде предадена на щатските служби. Поне това е потенциалното обяснение за редицата забрани, които марката електрически коли изпитва на гърба си последните седмици.

ЕЛЕКТРОМОБИЛЪТ „БРЪМБАР“

В очите на китайските военни, Tesla електромобилите са истински „бръмбари“ на колела. Това е стар термин, който се използва за специални разузнавателни средства. Колите разполагат с камери, които дават 360 градусов поглед, както и с лазерен радар (LIDAR). Чрез тях автомобилът разполага с пълната пътна обстановка около себе си и в комбинация с изкуствен интелект алгоритми и системите на самата машина се постига автономно управление. Тоест пълен автопилот, така да се каже, като и това определение използва и самата компания за решението си.

Ако електромобил Tesla мине през различни военни обекти или такива от значение за националната сигурност, то те ще бъдат записани. Информацията след това се изпраща на местни сървъри, както е по китайските закони. Но това не пречи след това американската компания да ги пренесе на своя територия. Най-интересната част е, че това може да става без знанието на шофьорите и собствените на Tesla в страната. Марката е изключително популярна сред китайските потребители, като се смята, че там има около половин милион електромобила. Иновативната автомобилна технология се превръща в мода за китайците, като все повече местни производители се опитват да създават подобни модели. Те все още не са с толкова силни позиции като Tesla.

ШПИОНСКА КЛАСИКА

Използването на цивилни превозни средства за шпионаж е изключително стара и изпипана практика. Месеци преди избухването на Първата световна война, германски дирижабъл Z-4 се отклонява от курса си поради мъгла над Париж. Френската армия го задържа и настоява всички фотографски материали на борда му да бъдат предадени и конфискувани. Японците през Втората световна война използват граждански полети със самолети да правят снимки на военноморската база в Пърл Харбър, с което планират своята внезапна атака през декември 1941 г.

Развитието на хиперсвързаността, видеонаблюдението и редица други системи, като автономни коли вече пренасят дори базови шпионаж в дигиталната среда. Автономните автомобили, независимо дали са Tesla или не са гигантски камери и радари на колела, които записват терабайти с информация всеки ден.

ОКЕАНЪТ ОТ ДАННИ

Друг елемент е, че както шофьорите на подобни превозни средства може да не знаят, че са използвани за тази цел, същото може да се случи и с Tesla. Преди година 19-годишен германски хакер успя да постигне достъп до огромно количество данни от десетки електромобили от популярната марка. При това без много усилия, като е пробил API или програмния интерфейс на софтуера на Tesla.

Извлечената информация е била доста обхватна – данни за местоположението, скорост, софтуерни ъпдейти, навигационни задания и дори какво е било времето около колата. Не се споменава дали е успял да достигне до видео стрийма с камерите и автопилота. Но тази информация също преминава през сървърите на Tesla. Всички тези нововъведения придават ключовите възможности на автомобилите на бъдещето. Те ще помагат за предотвратяването на катастрофи, намаляването на трафика с по-ефективно шофиране и оптимизирани маршрути и много други.

Параноята на китайските власти изкарва на повърхността един проблем, за който повечето от нас не са се замисляли. Целият този океан от информация може да се използва и за други, не толкова доблестни цели. Като вземем предвид факта, че в момента Китай изгражда собствена екосистема от умни градове, със собствени умни електромобили. Като тези усилия не се ограничават само до самата страна, а започват да се простират и в Киргистан, Африка и много други. Китайската автономна компания Pony.ai например оперира в щата Калифорния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай