Китайски изследователи разработиха електронна кожа

Тя имитира свойствата на човешката кожа, характеризира се с разтегливост и способност за самовъзстановяване

Китайски изследователи разработиха електронна кожа | StandartNews.com

Китайски изследователи разработиха електронна кожа (e-skin), позволяваща на роботите да навигират в заобикалящата ги среда чрез докосване в тъмното, когато видимостта е ограничена.

Електронната кожа с мек гел имитира свойствата на човешката кожа, характеризира се с разтегливост и способност за самовъзстановяване. Тя е в състояние да открива промени в температурата и налягането, което допълнително подобрява неговата полезност за използване в роботи.

Основна трудност при разработването на електронна кожа отдавна е липсата на подходящи композити с физикохимични и сензорни свойства като човешката кожа. Екипът от изследователи от Югоизточния университет намери решението, като разработи тази нова електронна кожа, базирана на естествена коприна, протеинов материал.

Те също така добят абсорбиращи вода калциеви йони, слабо киселинни водородни йони и двуизмерни наноматериали, чувствителни към стимули от околната среда, за да синтезират електронната кожа.

„Електронната кожа се лекува сама“, добави Дуан, отбелязвайки, че присаждане на кожа може лесно да се направи чрез прикрепване на ново парче към нараненото. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай