Понеделник,

Китай ще се опита да свали астероид през 2026 г.

От: Кристиан Антонов -
2003
Китай ще се опита да свали астероид през 2026 г.
A
A
A

Китайската национална космическа администрация (CNSA) планира мисия за тестване на технологията за промяна на траекторията на потенциално застрашаващи Земята астероиди. Астероидът 2020 PN1 е избран за изпробване на такава възможност, като мисията е планирана за 2026 г.

Подробности за мисията бяха разкрити наскоро от Лонг Лехао, главен конструктор на семейството космически ракети Changcheng. Той заяви, че ракетата носител Changcheng-3B ще бъде използвана за изстрелване на ударна машина и орбитален спътник в космоса, който ще записва хода на мисията. Очаква се ударният апарат да се сблъска с астероида 2020 PN1, а спътникът ще събира данни и ще записва последствията, преди да ги предаде на Земята.

Проектът на CNSA изглежда е подобен на мисията за изпитване на двойно пренасочване на астероиди (DART), която понастоящем се изпълнява от Националната агенция за въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА). Тази есен 550-килограмовият апарат на НАСА ще се приближи до система, състояща се от два астероида - Дидимф и Диморф. Той ще се блъсне в един от тях със скорост около 24 000 км/ч, за да се опита да промени траекторията на астероида.

Въпреки десетилетията на внимателни търсения и наблюдения в космоса, НАСА и други космически агенции по света досега не са успели да открият астероид, който да представлява реална опасност за нашата планета. Терминът "потенциално опасен астероид" е доста сложен, тъй като включва набор от характеристики на космически скали, чиято орбита им позволява да се приближат до Земята на потенциално опасно разстояние.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички