Китай ще построи най-високият симулатор за микрогравитация

Тестовете ще могат да траят цели 20 секунди

Китай ще построи най-високият симулатор за микрогравитация | StandartNews.com

Китай започна строителството на нова „кула за падане“ и проектира съоръжение с височина над 200 метра, за да провежда предварителни тестове на космически инструменти в условията на микрогравитация. Нововъведението ще даде възможност да се възпроизведе гравитация с всякаква сила, за да се симулира гравитацията на Луната, Марс или други небесни тела. Експериментите на Земята ще спомогнат за увеличаване на научната ефективност на инструментите в космоса.

Днес най-високата подобна кула се намира в Бремен в местния университет. Тя е висока 146 метра и има тръба за микрогравитация с дължина 110 метра. Тя позволява извеждането на инструменти и експериментални установки в свободен полет с продължителност 10 секунди. Китайският MEFEL (Microgravity Experiment Facility with Electromagnetic Launch) ще може да създава микрогравитация за 20 секунди. За изстрелването, ускоряването и спирането на инструменталния пакет ще се използва линеен двигател, който е подобен на работата на електромагнитен катапулт за изстрелване на самолети от палубата на самолетоносач.

Според разработчиците съоръжението ще позволява провеждането на до 100 експеримента на ден, като консумацията на електроенергия за всеки експеримент ще бъде 1 kWh. Усъвършенствана система за изстрелване и спиране ще осигури щадящо боравене с експерименталните инструменти, които са подложени на високи натоварвания по време на фазите на изстрелване и спиране. Това ще бъде осигурено от линеен двигател с дължина три метра.

В кулата Drop Tower, която ще бъде построена в Пекин, ще се подготвят експерименти, които ще се провеждат на космическата станция. Предварителното тестване на експериментите на земята ще гарантира, че експериментите ще бъдат най-добре проведени в космоса в реални условия на микрогравитация.

И накрая, амбициите на Китай за завладяване на Луната, Марс и космоса като цяло обещават да се проявят в следващото поколение подобни кули, в които микрогравитацията ще се поддържа в продължение по-дълго време, а пакетът от научни инструменти ще може да тежи до 500 кг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай