Китай провежда първото тестово изстрелване на самостоятелно разработена космическа ракета

Като част от националната си космическа програма Китай изгражда телекомуникационни, навигационни и метеорологични спътници, както и технологии за изследване на Луната

Китай провежда първото тестово изстрелване на самостоятелно разработена космическа ракета | StandartNews.com

Китайската корпорация за аерокосмическа наука и технологии съобщи в акаунта си в WeChat, че днес Китай за първи път е тествал суборбитален летателен апарат. В дългосрочен план това ще осигури отказ от използването на ракети за еднократна употреба.

Според корпорацията ракетата е излетяла от Космическия център Цзюцюан и се е приземила успешно в окръг Алашан Юци в северната част на Средното кралство. В съобщението за пресата се посочва: "Този успешен изпитателен полет ще позволи на аерокосмическата индустрия на страната ни да направи мощен скок напред в развитието си и да премине от еднократни към многократни летателни апарати."

Неотдавна Китай беше замесен в доста шумната история с неконтролираното сваляне на изстреляна ракета Changcheng-5B на територията на Индонезия и Малайзия. Междувременно Пекин активно работи по технология за многократно използване, която може да бъде сравнима с решенията на SpaceX.

Като част от националната си космическа програма Китай изгражда телекомуникационни, навигационни и метеорологични спътници, както и технологии за изследване на Луната. Освен това се осъществяват проекти за изследване на астероиди и Марс, а в космоса вече работи собствена орбитална станция на Китай. Очаква се тя да започне да функционира пълноценно в края на тази година.

Известно е, че през миналата година Китай извърши 55 изстрелвания в космоса, поставяйки национален рекорд. Абсолютният рекордьор досега е САЩ, до голяма степен благодарение на активното развитие на космическото пространство от страна на SpaceX, която вече разполага с флотилия от носители за многократно използване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай