Сряда,

Камионите без шофьор стават все по-популярни в САЩ

От: Кристиан Антонов -
1051
Камионите без шофьор стават все по-популярни в САЩ
A
A
A

През лятото на 2021 г. разработчикът на автономни превозни средства Waymo и компанията за превоз с камиони J.B. Hunt сключиха партньорство. Благодарение на него стартираха редовни  курсове с камиони без шофьори между Форт Уърт и Хюстън, Тексас. Тъй като все още няма необходимото законово разрешение, в тира все пак се вози човек. От него не се иска нищо повече от това да следи за безопасността и да записва бележки за поведението на автономната система. През последните месеци не е записан нито един инцидент с въпросните превозни средства и това кара замесените да са оптимисти за бъдещето на системата.

Камионите на J.B. Hunt използват изкуствения интелект на Waymo и благодарение на сензори и камери се придвижват безпроблемно между двата града. Компаниите сега съобщават, че разширяват своето сътрудничество. Скоро автономни камиони ще се движат и до други райони на Тексас. По  този начин Waymo ще тества  допълнително системата си е ще е готов с решения за напълно автономни операции през следващите години.

Подобна система ще е в състояние да спести много човешки усилия и ще позволи на камиони с товари да се движат на практика без да спират между градовете. Без водачи, тировете няма да се нуждаят от почивка, нито ще са ограничени за движение от определени часове в денонощието. Правите, широки и свободни от много превозни средстава пътища на Тексас пък са идеални за внедряването на новата технология.

Компаниите обявяват намерението си да създадат най-ефективната транспортна мрежа в Северна Америка. Waymo не е единственият разработчик на автономни превозни средства, който иска да се разшири в областта камионите. Автономните превози на компанията обаче изглежда са най-близо до пълното реализиране на технологията.

A тук ще намерите още технологични новини!


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички