Камионите без шофьор стават все по-популярни в САЩ

Компанията Waymo ще изпълнява повече курсове в Тексас, без никаква човешка намеса

Камионите без шофьор стават все по-популярни в САЩ | StandartNews.com

През лятото на 2021 г. разработчикът на автономни превозни средства Waymo и компанията за превоз с камиони J.B. Hunt сключиха партньорство. Благодарение на него стартираха редовни  курсове с камиони без шофьори между Форт Уърт и Хюстън, Тексас. Тъй като все още няма необходимото законово разрешение, в тира все пак се вози човек. От него не се иска нищо повече от това да следи за безопасността и да записва бележки за поведението на автономната система. През последните месеци не е записан нито един инцидент с въпросните превозни средства и това кара замесените да са оптимисти за бъдещето на системата.

Камионите на J.B. Hunt използват изкуствения интелект на Waymo и благодарение на сензори и камери се придвижват безпроблемно между двата града. Компаниите сега съобщават, че разширяват своето сътрудничество. Скоро автономни камиони ще се движат и до други райони на Тексас. По  този начин Waymo ще тества  допълнително системата си е ще е готов с решения за напълно автономни операции през следващите години.

Подобна система ще е в състояние да спести много човешки усилия и ще позволи на камиони с товари да се движат на практика без да спират между градовете. Без водачи, тировете няма да се нуждаят от почивка, нито ще са ограничени за движение от определени часове в денонощието. Правите, широки и свободни от много превозни средстава пътища на Тексас пък са идеални за внедряването на новата технология.

Компаниите обявяват намерението си да създадат най-ефективната транспортна мрежа в Северна Америка. Waymo не е единственият разработчик на автономни превозни средства, който иска да се разшири в областта камионите. Автономните превози на компанията обаче изглежда са най-близо до пълното реализиране на технологията.

A тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай