Как технологиите ще бъдат в помощ на здравната система?

Огромни количества медицински данни се генерират в Европа всеки ден. 

Как технологиите ще бъдат в помощ на здравната система? | StandartNews.com

Цифровизацията и споделянето на данни ще дадат възможност на европейските системи за здравеопазване и медицинския сектор. Smart Health изследва как тази електронна революция позволява на здравните компании да подобрят своите продукти и да предлагат по-добри услуги, пише Евронюз. 

Използване на данни

Огромни количества медицински данни се генерират в Европа всеки ден. Но голяма част от тази информация не е максимизирана до пълния си потенциал. Така нареченото Европейско пространство за здравни данни, стартирано през май тази година от Европейската комисия, се стреми да промени това, като направи здравните данни по-достъпни както за пациенти, така и за медицински специалисти както у дома, така и в чужбина. Освен това се стреми да създаде правилната среда за безопасно използване на тази информация, за да насърчи научните изследвания и иновациите.

Различни видове данни

Данните, свързани със здравеопазването (като консултация с лекар), са известни като първична употреба. Вторичната употреба се отнася до информация, която се обработва при строги условия за сигурност и поверителност, например при изготвяне на политики или подобряване на продукти за здравеопазване.

Health Level Seven е набор от международни стандарти, използвани за предоставяне на насоки при прехвърляне и споделяне на данни между различни доставчици на здравни услуги. Споделянето на медицински данни се разглежда като един от най-добрите начини за насърчаване на растежа в сектора на цифровото здравеопазване, тъй като трябва да се преодолее текущата фрагментация на здравните стандарти в Европа.

„На европейския пазар секторът на електронното здравеопазване и компаниите са изправени пред различни препятствия. Всъщност секторът на електронното здравеопазване представлява фрагментиран пазар и това е в ущърб на европейските граждани, за разлика от това, което се случва в Съединените щати и Азия“, каза Александър Берлер, директор за стратегическо бизнес развитие, IHE Catalyst AISBL. 

Понастоящем европейският пазар на цифрово здравеопазване е на стойност около 40 милиарда евро и е на път да продължи да расте.

Компании като Gnomon Informatics – специалист по цифрови здравни продукти. Мениджърът за продуктово развитие на компанията, Корина Пападопулу, казва, че координираният обмен на данни би създал общоевропейски пазар, който ще бъде от полза както за пациентите, така и за бизнеса.

„Моделирането на медицински данни е жизненоважно за европейските граждани, както и за останалата част от света. Един пациент може да има всички свои медицински данни и медицински доклади на едно устройство. По този начин те могат да имат данните със себе си, когато пътуват през различни страни, и могат да ги споделят във всяка клиника и с всеки лекар, който пожелаят.“

Подобряването на оперативната съвместимост между доставчиците на здравни услуги в цяла Европа също трябва да намали дублирането, например когато става въпрос за медицински тестове. Това трябва да има положителен ефект както върху разходите за здравеопазване, така и върху проследяването на пациентите според главния изпълнителен директор на Gnomon Informatics Костис Кагелидис. 

„По отношение на архитектурата, използването на европейско пространство за данни е правилният подход за системите за електронно здравеопазване. Той дава насока, позволявайки на Европа да създаде електронна здравна индустрия и качествени услуги"

Цифрови здравни системи

Свързването на медицинските и цифровите екосистеми разчита на оперативна съвместимост, позволяваща на ИТ системите да четат, използват и обменят данни. Следващата стъпка ще бъде съгласуване на структурата на изречението – по отношение на това как се получава информацията.

След като бъде напълно внедрено, Европейското пространство за здравни данни трябва да отвори европейския здравен пазар и да позволи на малките и средните фирми да работят помежду си за разработване на иновативни нови продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай