Сряда,

Качеството на автомобилите е спаднало с 11%, като най-много проблеми има при електрическите модели

От: Кристиан Антонов -
618
Качеството на автомобилите е спаднало с 11%, като най-много проблеми има при електрическите модели
A
A
A

Недостигът на чипове и проблемите във веригата за доставки се отразиха не само на цените на автомобилите, но и на тяхното качество. Според публикуваното тази седмица проучване на JD Power, за първоначалното качество на автомобилите с моделна година 2022, качеството на новите автомобили е спаднало с 11% в сравнение с миналата година, което е най-рязкото понижение в историята на проучванията на компанията.

В проучването са анкетирани 84 165 собственици и ползватели на лични автомобили в периода между ноември 2021 г. и февруари тази година. Участниците в проучването предоставиха данни за 33 различни марки и 189 различни модела превозни средства.

Особено значителен спад в качеството е регистриран при производителите на електрически автомобили - Polestar е на последно място в класацията на JD Power с най-много проблеми, докато Tesla можеше да бъде на седмо място от дъното, но и двамата производители на автомобили не участваха в класацията, тъй като не успяха да покрият някои от изискванията ѝ.

Първото място по качество в класацията на JD Power зае марката Buick на GM, която събра най-малко проблеми на сто автомобила. В същото време GM е с най-добро общо качество сред всички автомобилни производители, като девет от автомобилите му попадат в челната класация. BMW и Hyundai с пет и три модела заемат съответно второ и трето място.

В настоящото проучване JD Power регистрира 226 проблема на 100 автомобила Tesla. Що се отнася до всички електрически автомобили, различни от Tesla, на 100 автомобила се падат 240 проблема, което е малко по-малко от миналогодишните 251, тъй като на пазара се предлагат все повече модели електрически автомобили.

Софтуерът продължава да бъде основен проблем за автомобилната индустрия: 6 от 10-те най-често срещани проблема са свързани със системите за информация и развлечения в автомобилите. Apple CarPlay и Android Auto предизвикват много оплаквания. По-специално, технологията CarPlay се използва от половината от всички анкетирани потребители и те съобщават за по-малко проблеми от потребителите на Android Auto, които са 17% от анкетираните.

По-широкото приемане на безжичните технологии CarPlay и Android Auto доведе до увеличаване на проблемите със свързаността - от 4,9 проблема на 100 автомобила през 2021 г. до 5,8 през 2022 г. Изненадващо е, че вградените функции за разпознаване на глас не предизвикват оплаквания от страна на шофьорите.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички