Изненада! Голяма новина за Марк Зукърбърг и Meta

Според данните на Уолстрийт

Изненада! Голяма новина за Марк Зукърбърг и Meta | StandartNews.com

За Meta, известна най-вече като компанията майка на Facebook 2023 беше "година на ефективността".

След опустошителната 2022 г., в която пазарната стойност на базираната в Калифорния компания се срина с около 600 млрд. долара, а акциите ѝ - с 65%, през изминалите 12 месеца тя се завърна на финансовите пазари с голям успех, пише profit.bg.

Акциите ѝ се повишиха с над 170% по всичко изглежда, че (поне според данните на Уолстрийт) най-доброто тепърва предстои, пише в анализ по темата CNN.

Дори главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг, който отнесе сериозни критики през 2021 и 2022 г. за това, че отдалечи компанията от основния ѝ бизнес - Facebook, Instagram и WhatsApp и навлезе с пълна сила в т.нар. Метавселена, се възползва от обрата на съдбата. За първи път от две години насам акции на Meta бяха продадени през ноември на стойност около 185 млн. долара, според регулаторни документи.

Година на ефективността

Meta съкрати над 20 000 служители в рамките на четири кръга от съкращения, започнали още в края на миналата година.

От компанията обявиха, че съкращенията са свързани с ефективността в опит да се възстанови от многократните спадове на приходите, засилената конкуренция, опасенията за растежа на потребителите и големите загуби в подразделението Reality Labs.

Зукърбърг също така пое отговорност за прекомерното наемане на служители в началото на пандемията, когато имаше голямо търсене на продуктите на компанията и на онлайн реклама, което спадна, след като светът отново се отвори.

Компанията работи и за стабилизиране на паричния си поток тази година (това са паричните средства, които остават след покриване на оперативните разходи и инвестициите, което е добър показател за финансовото ѝ състояние), като деприоритизира значителен брой от проектите си за изкуствен интелект.

През есента на миналата година този поток спадна до най-ниското си ниво от 173 млн. долара. Но от последното тримесечие той отново е нараснал до 13,64 млрд. долара, което е доста впечатляваща промяна.

Това е добра новина и за акционерите. Само през третото тримесечие Meta похарчи около 3,7 млрд. долара за обратно изкупуване на акции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай